För att nå sina mål kommer hon få hjälp av Jonathan Fagerlund från By Jonny. Gymkedjan Fitness 24/7 har sponsrat henne med ett gymkort där hon både får tillgång till en mängd olika gruppträningspass och gym.

Hela resan kan du följa på hennes Qruiser-blogg!

Sanna går på universitet och bor tillsammans med fästmön Julia. Hon har alltid klassats som smal och vältränad. Men för drygt fem år sedan hände något.

– Från att inte behöva anstränga mig alls så lade jag plötsligt på mig precis allt. Jag är inte mycket för godis men kakor och andra godsaker slinker lätt ner.

Hon beskriver sig själv som ”otroligt sockerberoende”. Hon äter mycket oregelbundet och grönsaker är en raritet på tallriken.

– Den mentala delen tror jag kommer att vara svårast. Det skrämmer mig att bryta gamla vanor och att inte ge efter när sockerbegäret blir för starkt. Jag räknar med att det kommer bli ett antal dagar som jag kommer ”fulgråta”.

Hur skulle du beskriva den form du är i idag? 

– Rund är väl också en form? Jag tror att det kan vara väldigt provocerande för andra som är större än mig att jag säger att jag är tjock. Men jag ser och känner mig själv som en stubbe, kort och tjock.

Och vart vill du komma?

– Jag vill känna mig stark och orka vara aktiv en heldag utan att känna mig utslagen på kvällen. Jag vill forma om min kropp och byta ut fettreserver mot muskler. Min förhoppning är också att jag kommer få bättre självförtroende när jag känner att jag mår bättre fysiskt.

Jonathan Fagerlund är Sannas komma i form-coach!

Hej Jonathan! Hur ska du hjälpa Sanna?

– Det är tydligt att hon behöver hitta rutiner. Därför kommer vi att titta över hennes veckoschema och schemalägga både mat och träning. Det är jättesvårt att höfta till det dag för dag och få det rätt. Om det redan ligger i kalendern så är det också svårare att hoppa över.

Vad gör ni åt hennes sockerberoende?  

– Första steget är att hon måste lära sig att längta efter saker. Det är inte lördagsunnandet som är problemet – det är vardagsunnandet. Det som hon inte har planerat. En kanelbulle på Statoil eller en näve godis från skålen i fikarummet på jobbet. Om hon är jättesugen på en kanelbulle så får hon skjuta upp att äta den tills morgondagen och se om hon fortfarande vill.

– Vi kommer också hitta ersättningar till hennes godsaker som hon faktiskt kan unna sig. Sen ser vi till att hon har förberett nyttiga mellanmål som ligger i kylen.

Hur kickstartar ni träningen?

– Det viktiga är att vi får igång kroppen, sen spelar det mindre roll exakt vilken typ av träning som hon gör i början. Men det ska kännas roligt så att hon orkar hålla i det. Man ska inte börja med att gå till gymmet om man aldrig har gjort det innan. Då blir det som att man ska bestiga Mount Everest fast man aldrig ens gått uppför Hammarbybacken.

– När hon väl har kommit igång med rörelsen så blir det en positiv spiral och hon kommer också känna sig mindre sugen att äta onyttigt.

Formutmaningen handlar inte om vikt. Resultatet mäter vi i välmående och mått.

Sannas startmått i cm

Hals: 33,5

Överarm:28

Bröst: 89

Midja: 74

Mage: 88

Höfter: 94,5

Lår: 58,5