Kärlek, sex och lust har sedan lång tid tillbaka en stark koppling till vad som pågår i köket. Namnet Afrodisiak härstammar från den grekiska mytologin och har fått sitt namn efter kärleksgudinnan Afrodite. Ett afrodisiak är ett ämne som sägs framkalla kärlek och lust då man äter det. Det finns ett antal av dessa att testa hemma. De mest klassiska som säkert de flesta av oss både testat och hört talas om är: mörk choklad, ostron och jordgubbar.

Sedan finns de lite mer kostsamma och svåråtkomliga, såsom noshörningshorn (undrar hur det smakar?), pulveriserat renhorn och saffran.

Och ytterligare tre som jag inte alls trodde ökade någons lust; Potatis (vem blir upphetsad av det?), sparris och chilipeppar

Som ni märker kan ju både kyl och skafferi vara fyllda av hjälpmedel till en ökad lust med din partner eller dejt!
Vad ska du nu bjuda på när du ska bjuda hem en het dejt eller överraska din partner med förförisk mat? Listorna ovan i all ära, men hur många vill avnjuta en potatisgratäng med mörk choklad, på en bädd av pulveriserat renhorn?

Mitt bästa tips är att göra det enkelt, bjud på något som du vet att du kan tillaga och har gjort flera gånger, varför inte din egen ”paradrätt”? Känner du personen ifråga är det ju självklart enklare då du vet vad personen gillar och kan anpassa kärleksmenyn efter det. Undvik allt som ska ätas med fingrarna, kladdiga tacoshänder kan jag inte tänka mig att så många blir upphetsade av, oavsett hur mycket chili du har haft i.

Om du har planer på att kvällen ska sluta utanför köket så tänk på att göra en lätt meny så att ni båda har energi kvar till andra aktiviteter efter middagen. Fisk och skaldjur är till exempel en lätt måltid (och finns ju även med på listan ovan) men tänk på att alla inte gillar ostron – och det är väldigt kladdigt att äta.
Visst skrattar många åt ”Vitt vin och räkor” men jag tycker att det håller än idag och är både enkelt och gott att servera.

Desserten bör också vara av den lättare sorten så att ingen känner sig proppmätt och som en ballong efter måltiden. Mitt förslag blir färsk frukt och ett lite sötare mousserande vin. Är det extra romantiskt så bjud ut på restaurang, men kolla upp stället innan eller ta din favoritkrog. Allt för att minimera risken att hamna på ett ställe där alla kan se och höra allt man gör eller att ni inte hör varandra för att det visas sport på storbildsskärm. Händer detta så får ni väl beställa in sparris med saffran för att få någon romantik vid bordet…
Tänk även på att det är fler än pizzerian på hörnet som har hämtmat. Det kan bli ett välsmakande alternativ för dig som vill bjuda på något gott och lyxigt men inte känner dig helt bekväm framför spisen.
Bon Appetit!