Men min uppfattning är att de flesta av oss inte har det och många av oss känner nog av lite ”nyårsstress”. Några tips från köket kan kanske vara till hjälp.
Ska du ha middag hemma, bjud inte hem för många denna kväll. För om du vill göra det lite extra festligt så blir det ju både mer jobb och mer kostsamt ju fler du bjuder in. Nyår behöver ju faktiskt inte vara kvällen då du bjuder in din bästa kompis syster och hennes nya tjej… En nyårsmiddag är förknippad med lite lyx och det är lättare att uppnå den känslan om man inte är så många. Jag har själv varit med om en nyår då vi åt på tre olika ställen för att dela upp jobbet. Fördrink och förrätt på ett ställe, sedan gick vi vidare och åt huvudrätt hemma hos en annan gäst och kvällen avslutades med dessert och efterfest hos en tredje middagsgäst. Det blev väldigt lyckat och en kul grej, men det bygger på att man bor nära varandra och helst kan promenera mellan hemmen. Nyår är inte den bästa kvällen för att åka kommunalt eller beställa taxi…

Tänk bort all jul. Ingen vill äta på en duk som ens i någons vildaste fantasi liknar en tomte. Vitt och silver är klassiskt och passar denna kväll. Ta en tur på stan, butikerna brukar ha ett litet nyårssortiment med allt från silverstjärnor att strö ut på bordet till bordsraketer med konfetti.

Vad ska ni äta? Ska vi fortsätta på den klassiska linjen så hör någon form av skaldjur till en nyårsmiddag. Dels som en kontrast till all tung och fet julmat de flesta har ätit och dels blir det lite lyxigt med till exempel hummer, men tänk på att hummer inte smakar så mycket utan att det är tillbehören och tillredningen som gör den god. Matbutikerna och deras reklamutskick är bra inspirationskällor och det är oftast extrapris på skaldjur till nyår.

Krångla inte till det utan gör något du har lagat tidigare men med en twist. Byt ut brunsåsen mot en champagnesås denna kväll. Spritsa potatismos på en plåt med bakplåtspapper som du sedan gratinerar i ugnen tills de fått en lätt brun färg. Både enkelt, lyxigt och gott, dessutom kan den göras i förväg. Till detta ännu en klassiker, helstekt oxfilé och till dessert färska bär med den nya smaksatta vispgrädden, lätt vispad och med båda smakerna.

Är det någon kväll man ska dricka champagne så är det denna. Börja med den äkta varan och ju längre in mot tolvslaget ni kommer övergå till det mousserande vinet. Du hittar två, både goda och prisvärda, bubbel här på sidan. Gör det enkelt och superfestligt, servera bubbel genom hela middagen!
Glöm inte heller bort att nyår också kan innebära en släng av ”singelångest” för många, bjud inte bara etablerade par. Blanda gästerna och en puss vid tolvslaget vill alla ha oavsett status.
Och med det önskar jag er ett riktigt Gott Nyår!