Killarnas kärleksTRIstoria började midsommardagen 2016 på Bee Bar i Göteborg dit Bradley gått med en kompis. Mathias och Thomas, som var ett par sedan fyra år tillbaka, var där med ett stort gäng och började prata med Bradley.

Thomas: Vi klickade bra, och dagen efter kom Bradley över och stannade över. Men vi var liksom inte ute och letade efter en tredje part och kände ”Ah, honom ska vi ha”.
Killarna sågs flera gånger, badade, hade filmkvällar. Thomas och Mathias började prata om sin relation.

Varför hängde de så mycket med Bradley?
Mathias: Det kändes som att vi dejtade honom på något sätt. Thomas och jag började prata och det kom fram att vi båda hade känslor för Bradley, det var lite förvirrat.

Hur tar man upp en sån sak i ett förhållande?
Thomas: Jag brottades med det för det var inte helt okej för mig att jag hade känslor för Brad. Jag kände mig skyldig inför Mathias.
Mathias: Thomas och Bradley hade känslomässigt gått snabbare framåt och jag hamnade lite efter. Jag hade lika mycket känslor för Brad men hade inte insett det förrän nyår då Brad stötte på någon annan.
Thomas:  Det var komplicerat. För vi hade ju ingen rätt att bli svartsjuka om han träffade nån annan.

Hade ni pratat om att vara tre innan Bradley kom in i bilden?
Mathias: Jag och Thomas pratade om såna här relationer tidigt. Men sen faller man in i tvåsamhetsrutinen och då följer man normen. Men nu kände vi, om vi känner så här så kanske vi ska välja den här vägen. Vi skrev ett brev till Bradley att vi ville inkludera honom i vårt förhållande.
Bradley: Jag hade inte tänkt i de banorna. Detta var en kul grej, men det var ju Mathias och Thomas som var ihop. Jag hade känslor för båda men att vara ihop med dem var inget alternativ, så jag försökte träffa andra.

Men killarnas brev fick Bradley att tänka om. Detta var värt att testa i alla fall. Så Bradley sa ja, och i mars 2018 flyttade han in med Mathias och Thomas i Göteborg.
Thomas: Sen var det som att vara 18 igen. Att komma ut inför vänner och familj. Men vi väntade lite, för vi ville vara säkra på att det skulle funka, och att alla föräldrar skulle få träffa oss alla ihop innan de skulle säga något om vår relation.
Mathias: Men ingen var förvånad, vi hade gjort allt tillsammans så länge att vännerna redan sett detta. Och våra familjer har tagit det väldigt bra.
Brad: Det viktigaste var att de visste att det inte bara var en sexuell grej, utan att det verkligen var kärlek: Att vi tre har ett förhållande.

Och hur var det att bli tre i en relation?
Mathias: Istället för att jag får en hel person så får jag två halva, som blir en hel. Men ändå mer… det är svårt att förklara.
Bradley: Det är ju egentligen fyra förhållanden i ett: Oss tre tillsammans, jag med Mathias, jag med Thomas och Mathias med Thomas. Och alla fyra måste gå framåt i samma takt, och det var lite svårt i början. Jag och Thomas gick snabbare fram, än jag och Mathias. Samtidigt kände jag mig utanför innan de berättade för sina föräldrar. Jag ville härma ert förhållande i början snarare än att skapa mitt eget förhållande med Thomas och med Mathias. Så vi var tvungna att öppna oss och skapa någonting nytt. Diskutera igenom regler, ramar för förhållandet. Hur skulle det funka rent praktiskt?
Thomas: Vi var osäkra i början, för det finns inga förebilder. Hur skulle detta funka? Vilka regler skulle vi ha, vilka normer gäller. Det bidrog till en osäkerhet. Men vi har alltid pratat mycket för att motverka sånt. Ibland blir det diskussioner. Men om två bråkar är det viktigt att inte ta sida, då blir det obalans.
Bradley: Det viktiga är att vara öppen, och i och med att vi är tre så blir det mer att man inte kan vara tyst.

Att vara nykär i en person innebär ju att man vill vara med den hela tiden, skapade det problem mellan er som varit ihop i fyra år och där nyförälskelsen försvunnit?
Thomas: Vi hängde oftast tillsammans alla tre, men var noggranna med att göra saker ihop och var för sig.
Mathias: Men jag tror inte att det hade funkat om det funnits svartsjuka i mitt och Thomas förhållande. Jag var lite stressad över att jag och Bradley inte hade haft lika mycket tid, och kommit lika långt i vår relation som han och Thomas. Men jag har alltid känt glädje när Thomas och Brad pussas eller tar på varandra.
Thomas: Skulle vi klara oss alla tre så var det viktigt att låta alla konstellationer få tid med varandra, på egen hand. Och det tog vi tag i tidigt. Jag var väldigt kär i Bradley, medan vi bara diskuterade vem som skulle tvätta. Det funkade inte.

Kan man vara lika kär i två personer?
Mathias: Vi var ju båda nykära i Brad, men vi två hade något djupare. Man har ju olika stadier i sin kärlek.
Thomas: I början tog våra relationer olika uttryck, det var olika känslor. Nyblivna mammor säger ofta att de varit oroliga att de inte ska kunna älska sitt nästa barn lika mycket som det förstfödda. Sen upptäcker dom att det visst går. Man behöver inte dela på sin kärlek för det kommer ny kärlek för en ny person.

Det är sällsynt att ett throuple syns, hur upplever ni folks nyfikenhet?
Bradley: De går över gränsen när frågorna blir för sexuella. Jag är inte pryd men…
Thomas: Jag gilla att prata om oss och det är bättre att de ställer frågan så får jag svara så det blir normaliserat. Det är lite som när man träffar någon som aldrig mött en bög förut. Vi blir ju representanter för något.
Mathias: Det är ju ändå väldigt likt att vara två. Vi har vanliga tisdagskvällar där man sitter framför tv:n och äter mackor, ett Svensson-liv.
Bradley: Men man märker att bögar är väldigt intresserade. Att det här är en bögfantasi och när vi lever i den fantasin så blir folk avundsjuka.

Men med tre personer som har sex med varandra och var för sig, borde det väl ändå bli mer…?
Thomas: I början hade vi det, men sen stabiliserades det och blev vardag för oss också.

Kan man vara otrogen inom förhållandet, så att de två andra har sex utan att den tredje får veta det?
Thomas: Vi pratade om det i början. Ibland är någon bortrest och då förväntas inte de andra vänta. Men man väntar ju in den tredje om man är hemma. Det är ju inte så att en kommer hem och de andra två bara: Vi blev klara för fem minuter sen (skrattar).

Samhället är ju uppbyggt kring tvåsamhet: Bussäten, dubbelsängar, berg-och-dalbanevagnar, charterresor och så vidare…
Mathias: Hos ICA-banken kunde vi inte ansluta en tredje kort till ett konto. Så det fick vi säga upp det. Men i andra banker funkar det utmärkt att vara fler än två. När det gäller hotellrum brukar vi ta ett rum med extra säng. Bradley sover själv.
Bradley: Det gör jag även här hemma. Jag gillar att mysa och så, men jag klarar inte av att andra snarkar eller andas.

Känner ni fler som lever i tresamhet?
Thomas: Vi känner ett annat throuple från Holland, som jag och Mathias lärde känna när en av dem studerade i Göteborg. Det var också ett par först, och nu har de tre köpt hus. Men vi känner inga svenska polypar.

Hur känner ni inför begreppet ”poly”?
Thomas: Jag har inte sett mig som poly innan men jag är ju inte monogam, så det är ju vad vi är.

Skulle ni kunna leva fler än tre?
Thomas: Det blir ju krångligare om man är fler. Helt plötsligt ökar antalet förhållanden du ska ha med olika människor. Och så ska man tycka om varandra och funka sexuellt…jag tror att sannolikheten inte alls stor att det ska hända. Det är ju inte bara att ta in nån, vi tre är ju kära i varandra.
Mathias: Men jag tycker att folk ska öppna sina sinnen lite mer. Stäng inte dörren innan tanken dyker upp, för det finns inga regler för hur det ska vara.

Om ni inte träffat Bradley, hade ni varit ett throuple då?
Thomas:
Väldigt svårt att säga. Man måste ju får känslor för personen ifråga. Brad är ju Brad och vi blev ju kära i honom.

Blev ert förhållande bättre av det här?
Mathias: Ja. Det var bra innan, men vi båda blev gladare för att tresamheten passar oss bra. Vi har båda blivit mer sociala, och vi pratar mycket mer sedan vi blev tre.

Om det skulle ta slut mellan er, vad händer då?
Thomas: Skulle jag göra slut så gör jag slut med er båda. Om jag kände att det inte var för mig så kan jag inte välja en, det skulle inte funka. Så känner jag spontant.
Mathias: Ja, det skulle ju bli väldigt awkvard om en blev dumpad och de andra fortsatte. Men vi har inte tänkt så inte mycket på det. Oavsett om man är två eller tre är det väl komplicerat att göra slut?

Vill ni gifta er?
Thomas: Det får vi ju inte rent lagligt. Jag vill ha en symbolisk fest med ringar och så, men det är inget vi pratat om än.

Barn?
Thomas: Kanske, det är inget måste. Och det komplicerar ju allting såklart.

Hur har det påverkat er vardag att vara tre?
Mathias: Jag har inte haft så låga utgifter vad gäller hyra och sånt sedan jag flyttade hemifrån för 12 år sedan.
Bradley: Jag hoppas det inte är enda anledningen? (skrattar).
Thomas: Allt går snabbare. Att dammsuga, tvätta, laga mat går bättre när man hjälps åt. Men det är samtidigt mer kläder som ligger framme, mer tvätt, mer mat som ska lagas.

Så, är ni okej med att bli ansiktet utåt för ett throuple?
Bradley: Ja, det är här ju vanligt för oss, vårt förhållande, vår vardag.
Mathias: Se bara på vår familj, våra vänner…de har tagit oss för dem vi är och det är inget konstigt. Jag tycker det är viktigt att berätta, att normalisera, så samhället och attityderna går framåt. Det här är ett alternativ som länge varit tabu. Bara för att man bryter normen betyder inte det att man är konstig. Vi är fortfarande människor. Vi har också damm under sängen (skrattar).