Designern Jim Lygvilds ”nya kläder”

Den danska kvällstidningen EkstraBladet har som ett stående inslag att publicera en nakenbild på en kvinna på sidan nio. För svenska läsare kan vi informera om att det i dansk men även brittisk kvällspress är en lång tradition som inte helt fått fäste i svenskt mediatänk…
Modeskribententen och designer Jim Lyngvild tänkte som H.C Andersen i Kejsarens nya kläder och tyckte att det i rättvisans namn borde visas nakna män i tidningen också. Sagt och gjort, han plåtade sig själv naken, och de publicerade bilderna skapade en het debatt.
Många kvinnor välkomnade initiativet och i debatten kom också fler småbittra kommentarer från heterosexuella män, rapporterar danska gaytidningen Out&About.
– Vi män borde bli bättre på att våga vara läckra och tro på oss själva, med eller utan kläder, säger han till Out&About som frågar om det inte är hans kropp och stora snopp som får honom att våga.
– Jo det är säkert riktigt. Jag skulle nog inte ha gjort detta om den var liten, säger han.
I slutet av januari, då Out &About kom ut, hade han fått 1700 reaktioner på sina bilder. Huvudsakligen var det heterosexuella kvinnor ”som stöttade mig fullständigt”, säger han. Ragg kom såklart såväl från heterokvinnor som från bögar.
– Om jag hade varit ute efter ett ligg så hade det såklart funnits många chanser, säger han med anledning av killarnas förslag. Och han berättar att han fått ”hjärtskärande” brev från bögar på Jylland som säger att ”min öppenhet hjälper dem att vara mer öppna”.
Men allt är inte frid och fröjd. Ett antal danska gaykillar har ansett att han är en skam för homomiljön.
– De tar jag helt enkelt inte på allvar, säger Jim Lyngvild till Out & About.