Att bjuda in till middag är inte detsamma som att bjuda in till fest. En fest lever bortom samtalen som är bundna till ett matbord. Festen får syre av att dina gäster kan röra sig fritt och känna sig välkomna, varhelst samtalet än äger rum i hemmet. 

Pintxos, den baskiska plockmaten, är utmärkta till festen! Komplettera med smakrika ostar, charkuterier och låt dryck från Katalonien bli naturliga andningspauser i samtalen. Vi serverar Raventós i Blanc, Cava. En brödig, nötig och nougatbetonad ädelsten.

Raventós är familjeägt sedan slutet av 1400-talet och har en historia med cava sedan 1872. Man kan lugnt säga att grundaren Joseph Raventós Fatjo är cavans anfader. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Öl serveras också: Ale, La Bella Lola (nr 1252), bidrar med en fyllighet och tydlig beska. Den ljusa lagern Daura Damm (nr 1532) bidrar med ett jämnare temperament och en mer bekant ton av ljust bröd och honung.

Våra tre favorotpintxos

Den norrländska: Gör en puré på palsternacka och smör (12 % av palsternackans vikt) som du spär ut med grädde till önskad konsistent. Smaka av med salt. Stek renfilén till en innertemperatur om 52°C med peppar och salt. Kantarellerna smörsteks. 250 g frysta lingon (bidrar till syra) kokas med 1 tsk socker och mixas och silas sedan av inför uppläggning.

Crème double med Pilgrimsmussla och gravad äggula: Reducera grädde till hälften. Grädden får en nougatton som går utmärkt ihop med den halstrade pilgrimsmusslan som saltas lätt och steks i smör i en minut på vardera sida. Den gravade äggulan tar fyra dagar (!) att göra: 1 äggula läggs på en bädd av socker och salt (1/2 dl) och täcks sedan med densamma. Låt vila i kylen under fyra dagar och baka sedan i ugnen på 85°C i två timmar. Riv över pilgrimsmusslan vid servering.

Halstrad tonfisk med fläder och mynta: På en bädd av färskost lägger du skivor av halstrad tonfisk. Lägg över små kuber av fläderblomstärningar; Under omrörning sjuder du (tre min) 400 ml fläderblomssaft med 100 g florsocker och 7 g Agar Agar. Låt blandningen stelna i en form och skär sedan upp önskade bitar. Överst droppas myntaoljan; blancherade myntablad från två krukor som sedan mixas med olivolja. Brödskivornas tjocklek är 2-3 cm.

Recept – www.skedamedoss.se