Poppers används ofta i gayvärlden och många känner nog igen den fräna lukten som kommer när flaskan öppnas. Egentligen heter poppers amylnitrit och om man inhalerar det får man ett kortvarigt rus. Det sägs även förstärka känslor och man ska bli avslappnad under sex.

Men vad är det egentligen? Är det farligt? Är det olagligt? Vad händer när man tar det? QX svarar på allt du någonsin undrat om poppers!

Varför tar man poppers?
Många tar poppers innan sex för att öka njutningen. Orgasmen sägs bli mer intensiv, det kan hjälpa en att slappna av om man ska ha analsex och känslointrycken sägs blir mer intensiva.
Vissa är även ute efter den kick man får när man tar det. Som en kort men intensiv fylla skulle man kunna beskriva det som.

Vad händer när man tar det?
Blodet flödar upp i huvudet och ner till könsorganen, hjärnan blir lite dimmig och man kan få en bultande känsla i huvudet. Rent medicinskt ger poppers en snabb och kraftig blodkärlsvidgande effekt när man inhalerar det i näsan. Effekten är direkt, men också kortvarig, någon enstaka minut håller ”ruset” i sig.

Är det beroendeframkallande?
Inget fysiskt beroende utvecklas, men ett psykiskt beroende kan uppstå. Enligt användarnas erfarenheter kan en lindrig tolerans mot effekterna utvecklas. Som med mycket annat bör poppers tas med försiktighet, kör inte på för hårt och ta det inte tillsammans med alkohol då det kan förvärra effekten.
Undvik även att ta det tillsammans med potenshöjande medel som till exempel Viagra då det förstärker poppers blodkärlsvidgande effekt.

Varför heter det poppers?
Namnet kommer från engelskan. Först delades poppers ut i små glasampuller virade i gasbina. Ampullen bröts i gasbindan och amylnitritet som kom ut kunde inhaleras. Ampullen gav ifrån sig ett poppande ljud när den bröts och därav namnet poppers.

Är det farligt?
Rent hälsomässigt är det bara farligt om man tar väldigt höga doser av poppers.
Eventuell bieffekter är huvudvärk, bröstsmärtor, näsblod och att du kan få svårt att behålla ståndet.
Andra risker med att ta det är medvetslöshet, huvudvärk och röda eller kliande utslag runt näsan eller munnen. Om preparatet spills på huden kan man få röda märken eller brännmärken.
Inga dödsfall har rapporterats av att inhalera poppers och ansedda läkemedelssidor rapporterar att det finns föga bevis för stora risker med att inhalera poppers.
Däremot har det rapporterats om ett dödsfall där en 22-åring drack vätskan under en festival i Australien.

Är det olagligt?
I Sverige är det inte olagligt att använda eller inneha poppers, men det är olagligt att sälja eller importera på grund av läkemedelslagen. Idag går det bland annat att köpa det i flera europeiska länder, oftast i sexshoppar.