Det är ju just nu som många av oss har ledigt från vår vardag och ska ladda upp inför det som komma skall, vad det nu än är.
Med sommaren kommer också den efterlängtade värmen som jag tror att de flesta av oss har sett fram emot. Nu gäller det att kyl och frys är i toppform så att det vi äter och dricker både håller sig fräscht och kallt. Några kylande tips och recept som du enkelt kan ta med dig i sommarvärmen följer här.
Lägg petflaskan med vatten som du ska ha med dig på utflykten i frysen över natten. Häll ut lite vatten så får allt plats när det fryser och expanderar. Vattenflaskan blir en perfekt kylklamp till din medhavda mat och du har iskallt vatten under flera timmar.
Jag minns med glädje mina strandutflykter när min mamma blandade hemlagad saft och slog på kaffetermosen tillsammans med isbitar, så svalkande!
När det kommer till att kyla alkohol så finns det ett par saker att se upp med. För er snapsdrickare som tycker att snapsen ska vara isande kall när den serveras till sommarsillen så är det förenat med livsfara att dricka sprit som har legat länge i frysen. Starksprit fryser inte och ingen mår bra av att sjunga helan går och sedan hälla i sig sprit som är -18 grader.
Vitt och rosé kan du kyla ner lite extra eller snabbkyla ett par timmar i frysen. Se upp med alla former av bubbe, glömmer du flaskan i frysen så exploderar den! Mycket att städa upp och synd på den goda drycken.
Sommarens bär blir perfekta isbitar om du styckfryser dessa i en plastpåse. Krusbär och jordgubbar blir ”snygga ” ätbara isbitar i drinken eller bålet. Vinbär eller hallon blir snyggt att frysa in i de traditionella isfacken tillsammans med vatten. Spara en del av dessa och ta fram till vintern när det är som mörkast och alla längtar till sommar och sol.
Vad ska du bjuda på en het sommardag? Inled med ett bål som du blandar i en stor skål. Vitt vin blir en bra bas och fyll sedan på med någon form av läsk efter din smak. Lite skivade citroner och isbitar enligt ovan så har du något gott och svalkande att servera. Till det grillade serverar du en kall potatissallad och såsen fixar du enklast genom att köpa någon av alla de smaksatta Creme Fraiche som finns i mejerihyllan, vilken blir din favorit i sommar?
Jordgubbar och glass tröttnar ingen på under sommaren men vill du göra något annat som omväxling så är mitt förslag en frukt-Gazpacho! Grönsakerna och viltlöken byts då ut mot 2dl blåbär, 4dl jordgubbar och 3dl vattenmelon. Mixa bären och melonen tills det blir helt slätt. Koka upp 2dl vit sirap med 2dl vatten, 1 msk vaniljsocker , 1 dl vitt vin och en kvist färsk mynta. Ta bort myntan och blanda i bärmixen. Låt det bli riktigt kallt i kylen. Häll upp i kalla sopptallrikar och garnera med blåbär, melonbitar och jordgubbar och servera med några isbitar. Garanterat kallt och gott.
Ha en cool och skön sommar!