Paren i artiklen har valt att vara anonyma.

Bottom ❤️ Bottom

Ålder: 28 år och 34 år.
Varit tillsammans: 3 månader

Visste ni om era sexuella preferenser innan ni träffades?
– Vi träffades ute, så nej vi visste inte det innan dess.

Hur gick tankarna när ni fick reda på att ni hade samma position i sängen?
– ”Fan”. Det var bådas tanke faktiskt. Men vi tänkte också att ”åh vad bra och mysigt den här killen hånglar”. Sen tänkte vi inte på det så mycket mer förrän vi sågs senare.

Har ni provat ändra era preferenser för er partner eller vice versa?
– Ja det har vi. När vi väl kom till det läget hade vi träffats några gånger och kände oss bekväma att testa annat än det vi vanligtvis brukar gilla.

Varför tror ni att det spelar så stor roll vilken position man har i sängen?
– Sex är en viktig del i ett förhållande. För oss är det lika viktigt att vi har bra sex med varandra som att vi har bra konversationer. Sen kan man jobba på båda sakerna för att de ska bli bra, men det underlättar om man matchar i sängen direkt.

Är bögar måna om att skylta med sina preferenser?
– Vi upplever på det stora hela att det är få bögar som skyltar med sina preferenser. Självklart kommer det upp, ibland tidigt, i sex och dejting-sammanhang men är inte det en självklarhet?

Varför tänker ni att det är en självklarhet?
– Jag tänker att det är en självklarhet just på samma sätt som man berättar att man har en hobby. Typ paddla kajak eller åka skidor. Det är något man känner en samhörighet till, för att se på en tidig nivå hur pass kompatibla ni är. Men precis som du kanske inte bör dissa någon bara för att den personen gillar att åka skidor när du gillar att ligga på en sandstrand kanske du inte bör dissa någon bara för att ni bägge är top eller bottom i sängen.

Tror ni att det är ”svårare” för en top eller en bottom att byta position?
– Det krävs mer av en passiv än en aktiv om man tänker till förberedelse, avslappning med mera, så det borde vara lättare för en passiv att testa vara aktiv. Men det är nog väldigt personligt och allt handlar om vad man är bekväm med.

Tror ni att det kan vara en björntjänst genom att ”skylta” för mycket med sina preferenser, att det kan stänga vissa dörrar i ett tidigt skede?
– Absolut, det hade det nog gjort i vårat fall om vi hade vetat om vilka positioner vi hade innan vi träffades.

Har ni några tips till andra par där bägge är bttms?
– Om du inte provat, prova! Du kanske blir förvånad över vad du gillar. Och man kan alltid leka med dildos (skrattar).

TOP ❤️ TOP

Ålder: 34 år och 30 år.
Varit tillsammans: Lite mer än 2,5 år

Visste ni om att ni bägge var top när ni träffades?
– Nej vi hade inte diskuterat hur våra preferenser såg ut.

Varför tror ni att det är viktigt i ett manligt homosexuellt förhållande viken position man har?
– Vi tror att man kan se saken från olika perspektiv. Till exempel singellivet på dejtingappar där man oftast söker korta förbindelser med målet att få tillfredställelse för stunden, så är man mer mån om att få vara den position man helst önskar. Men vi tänker också att detta bara är en typ av preferens som vilken som helst vi människor har. Vissa gillar björnar, twinks, smisk, feminina, och så vidare. Som alla andra preferenser så är de mer eller mindre starka hos oss människor.

Har ni provat ändra era preferenser för er partner eller vice versa?
– Vi har inte aktivt ändrat oss för våran partners skull, det har mer kommit som en naturlig del av vårat sexliv.

När du säger att ni inte aktivt ändrat er, utan att det kommit som en naturlig del. Innebär det att ni båda provat bara bottoms med andra ord?
– Ja det stämmer vi har provat att vara bottom.

Du nämner också singelliv och hur man är på dejtingappar. Tror du att man gör sig en björntjänst genom att säga vilken preferens tidigt? Att det till exempel stänger dörrar?
– Ja det är klart att man gör, det gör ju att man tar bort det öppna samtalet mellan personer och reduceras ned till förutbestämda kategorier där det blir lättare att avfärda personer utifrån att dem inte stämmer in på det man söker utifrån sina preferenser. Som om bögar inte redan är svåra 😉

Tänker du ni annorlunda än ni gjorde i början av relationen?
– Ja med tiden så kommer trygghet och en möjlighet att prata och prova olika preferenser. Så självklart så tänker vi olika nu jämfört med i början av våran relation.

Tror ni att det är svårare för en top eller en bottom att ändra position?
– Det har nog mer att göra med vilken typ av person man är. Alltså hur öppen och villig man är att testa nya saker och hur man ser på förändringar.

TOP ❤️ TOP

Ålder: 26 år och 29 år.
Varit tillsammans: I fem år och förlovade i fyra.

Visste du/ni om det innan ni träffades?
– Det har nog aldrig varit viktigt för någon av oss. Ingen av oss frågade varandra om respektive preferenser innan vi träffades första gången.

Hur tänker ni generellt om ”top eller bottom” grejen?
– I grunden handlar det om njutning och vad man är upplärd med när man växte upp. Under sexualundervisningen i skolan låg fokus på hur heterosexet såg ut och hur man fortplantade sig. Mannen ger och kvinnan tar emot helt enkelt. Detta ligger nog kvar i bakhuvudet när man själv ska starta en relation. Att den ena partnern ger och den andre tar emot. Sedermera när det kommer till njutning så är det ju väldigt enkelt om den ena gillar att ge och den andra att ta emot. Det blir enklare för båda att ge traditionell och okomplicerad njutning till varandra. Att få njuta är ändå huvudsaken när det kommer till sex.

Tror ni att bögar gör sig en björntjänst genom att tydligt markera vilka preferenser man har i sängen?
– Både ja och nej. Det är ju skönt att veta att man passar ihop när det kommer till sex. Men tror snarare att man begränsar sig om man enbart utgår från att dejta människor med motsatta sexuella preferenser. Utbudet blir ju avsevärt större om man fokuserade på personligheten snarare än vad personen gillar sexuellt.

Har ni provat att vara bottom för varandra?
– Båda har väl ställt upp för den andres njutning. Dock har vi hittat andra sätt att ge den andre maximal njutning. Genom att ha öppen dialog och experimentera sig fram har vi fått ett betydligt mer givande resultat än när vi varit ihop med andra som, som till skillnad från nu, haft motsatta preferenser.

Tänker du ni annorlunda än ni gjorde i början av relationen?
– Vi är lika öppna och lyhörda som innan vi blev tillsammans. Självklart utvecklas man och hittar andra vägar för njutning som man inte tidigare visst fanns. Men i grunden är vi de samma som innan.