Det är några av alla fördomar som hbtq-personer har om andra inom sitt egna community. Men varför har de fått fäste? Eller kanske viktigast, hur blir vi av med dem?
QX har träffat en bög, en flata, en bi, en transperson och en queer för att snacka om hur vi kan bli bättre på att inte döma andra inom communityt.
Först ut i artikelserien är bögen, flatan och den bisexuella!

Aleksander

Pronomen: Han. Identifierar sig som: Homosexuell. Ålder: 26 år

Vilka fördomar möts du av från hbtq-communityt?
– Mest från andra bögar bara för jag jobbar med kosmetika. Oftast är det att jag ska ha ”feminina drag”, vara högljudd, bara umgås med tjejer och ÄLSKA RuPauls Dragrace.

Älskar du RuPauls Dragrace?
– Ja det gör jag (skrattar). Men det är ändå en fördom. Men just fördomarna om feminina bögar irriterar mig, jag tycker ofta det anses negativt att vara feminin.

Varför tror du att det är så?
– Att man är rädd. Ofta tycker man att den feminina bögen syns och hörs, vilket man kanske inte vill förknippas med. I grunden handlar om okunskap.

Hur bemöter du fördomar?
– Jag är ganska snabb på att tillrättavisa.

Möts du av några fördomar baserat på din hudfärg?
– Ja många tar kontakt med mig enbart av den anledningen att jag är latino. Jag kommer från Brasilien och av någon anledning tror många att det innebär att jag är översexuell, älskar att dansa och har ”rytmen i blodet”. De fördomarna har jag i alla fall märkt av på Grindr.

Hur kan vi bli bättre?
– Prata med den eller dem som man har fördomar mot. Sätt er in i andras liv.

Många upplever att det finns en klyfta mellan bögar och flator idag. Har du tänkt på det?
– Ja! Det kan väl ingen missat. Det är ett jättestort problem att man inom en minoritet väljer att dela upp sig så som det är nu.

Hur tror du man kan minska den klyftan?
– Gör gay-utelivet i Stockholm större. Det som finns nu är väldigt inriktat till homosexuella män, och när det väl är flatfester är det väldigt inriktat till flator. Jag har själv vart på flatfester och det är en helt annan stämning, det är inte lika mycket stolthet i luften. Det vore roligt om det fanns uteställen som hade lika stor andel flator som bögar, jag tror det är en början.

En svår, men ack så viktig fråga, som jag vet många undrar över. Har flator och bögar något gemensamt?
– Ja det är klart vi har. Det största är att vi har en annan läggning än normen och tillhör en minoritet. Vi sitter alla i samma båt och därför är det synd att det blivit så uppdelat.


Malvina

Pronomen: Hon. Identifierar sig som: Flata. Ålder: 25

Vilka fördomar möts du av från hbtq-communityt?
– Helt ärligt har jag inte upplevt så många. Det är många som blir förvånade när jag säger att jag är flata. Och det gamla vanliga om att ”alla flator ligger med alla” är vedertaget. Dessutom tror folk alltid att mina vänner är mina ex, men ingen av mina kompisar är mina ex.

Har du själv några egna fördomar som du tänkt på?
– Ja men det är väl det då, att alla flator ligger med alla. Men jag fattar ju att det inte är så.

Hur ser ditt hbtq-umgänge ut?
– Eftersom jag bor i Västerås har jag inte så många vänner som är hbtq. Vi har ingen gayklubb och det gör att man hamnar lite utanför.

Tror du att det har påverkat dina egna fördomar om hbtq?
– Absolut. Eftersom jag inte har så många hbtq-polare, har det gjort att jag heller inte varit med i ”snacket”. Därför tror jag att jag generellt har färre fördomar än de som till exempel bor i Stockholm eller Göteborg (skrattar).

Många pratar om en uppdelning mellan bögar och flator. Är det något du har tänkt på?
– Det finns väl en anledning till att flator har sina gäng och bögar sina, att det blir en gemenskap. Men jag tror att det är på gott och ont för om man bara hänger med likasinnade, finns det en risk att fördomar om varandra blir större. Många tror att vi inte kan hänga ihop för att vi inte har något gemensamt, vilket verkligen inte är sant. Vi är bara människor som alla andra.

Vad skulle kunna ändra på uppdelningen?
– Mer gayklubbar som riktar sig till både flator och bögar. Alltså riktiga gayklubbar. Finns det ens? Jag tror inte det i alla fall. Det skulle behövas som ett första steg för att inse att vi visst har saker gemensamt.


Ingrid

Pronomen: Hon. Identifierar sig som: Bisexuell kvinna. Ålder: 21

Vilka fördomar möts du av från hbtq-communityt som bisexuell kvinna?
– Oftast av klassikern att folk tror det ”bara är en fas” och att jag kommer vara bi ett tag för att sedan bli gay, eller straight.

Vilka har de här fördomarna?
– De flesta, men mest flator. De tror oftast att jag bara dejtar dem i samband med en ”prova på period”.

Har du själv några fördomar?
– Ett tag dejtade jag en kompis som var poly. Då var jag fördomsfull för jag tog för givet att ALLA ska vara monogama.

Många vet om att det finns väldigt mycket fördomar inom communityt och många upplever det som ett problem. Hur tror du vi hamnat där?
– Jag vet inte, det är jättesvårt. Men jag tror det har lite med att göra att ”alla vill ha sin plats”. Det är farligt när bögar bara hänger med bögar, flator med flator och trans med trans. Vi bör hänga mer med hela hbtq-kretsen.

Kan du berätta lite om bisexualitet och vad det är för dig?
– Jag kallar mig bisexuell för att jag attraheras av människan. Både ”manliga” män och ”feminina” kvinnor, men det exkluderar inte icke-binära. Mest handlar det om vilken känsla jag får när jag träffar någon. Jag brukar se det som en gåva att jag lärt mig att uppskatta flera olika typer av personer (skrattar).

Det är många som först kommer ut som bi, för att sedan komma ut som lesbisk eller bög. Vad tänker du om det?
– Om det är så att man behöver göra det för att ”palla med”, så är det helt okej tycker jag, men tänk också på att inte bara använda bisexualitet som en ursäkt. Men jag fattar att det är svårt, det finns massa människor och olika typer av personligheter man kan attraheras av. Det är just det som gör kärleken så fantastisk!