Det är dags nu, säger Håkan när vi ses över en kaffe.
– Jag trivs inte med min kropp och jag har slarvat alltför länge, så jag är otroligt peppad och tänker gå in för det här till 100 procent.
Håkan är idag 44 år gammal. Förutom en kortare simkarriär i tonåren har gymbesök och joggingrundor lyst med sin frånvaro under större delen av hans liv.
– Men ett tag kom jag igång rejält med träningen, jag gillar att gå på pass och gick nästan varje dag under ett års tid. Åh va bra jag mådde det året.
Men det var då.
De senaste fyra åren har träningskläderna hamnat längre och längre in i garderoben. Och något gymkort äger han inte längre.
– Idag känner jag mig nästan jämt trött och somnar i soffan varje kväll. Jag tror knappt jag sett hur en enda film på TV slutat de senaste två åren, för jag hinner alltid somna (skrattar). Dessutom känner jag att jag har lite ont i ryggen och i axlar ibland. Man är ju inte 25 längre.

Om Håkan har varit dålig på att träna så har han varit desto duktigare på att äta. Och om jag vore Anna Skipper skulle jag ta honom i magen och säga lite spydigt ”jag ser att du gillar att äta”.
Och det gör han.
Håkan är känd bland sina vänner för att laga fantastiska middagar. Och god mat äter han, vardag som helg. Alltid serverad snyggt och dekorerad med en grön kvist på toppen. Det har vi lärt oss genom åren i QX där han är redaktör för ”mat och dryck”-sidan.
Vad är ditt mål med dessa 100 dagar?
– Att gå ner i vikt och att bli pigg, säger han direkt. Jag är inte ute efter att få en massa muskler och så, men jag vill gå ner i vikt, framför allt runt magen.
Hur mycket?
– Ja, helst 10 kg, men det tror jag är orimligt på så kort tid, men går jag ner 8 kg blir jag överlycklig.
Vad är dina laster?
– Smågodis och vin (skrattar). Jag tror nästan jag äter smågodis varje dag. Och då snackar vi inte lite grann, det blir rätt mycket.
Ola Lauritzson och Jari Ketola ska vara din matcoach respektive träningscoach. De vill att du avstår från att dricka alkohol helt och hållet under de första fyra veckorna för att få snabb effekt, vad säger du om det?
– Jag tror inte jag varit utan alkohol så länge sedan jag blev myndig… (skrattar). Jag älskar ju god mat och goda viner så det här kommer att bli tufft, men har jag bestämt mig för det så tänker jag fixa det. Och nu vet ju alla mina vänner om det här så jag hoppas de kommer att stötta mig.
Du kommer även att blogga om dessa 100 dagar på qx.se, vad kommer vi få läsa där?
– Hur otroligt hungrig jag är (skrattar). Nej, men jag får väl skriva vad jag tränat, vad jag äter och så. Men för att det inte ska bli för tjatigt tänkte jag skriva om lite annat också, om jobb, resor, kläder och saker jag gör.
Och så kommer vi att intervjua dig varje månad i QX fram till december då du ska plåtas igen till numret som kommer ut den 14 december.
– Ja, tänk om ingen ser någon skillnad och undrar, vilken bild är det som är före och vilken är efter..? Så får det ju bara inte bli. Då får jag köra 100 dagar till…

Ola Lauritzson är kostexperten som gjort sig känd genom GI-metoden. Han ska hjälpa Håkan under dessa 100 dagar och de första fyra veckorna ska han äta GI-boxen (se nedan).
Ola, vad kommer bli tuffast för Håkan tror du?
– Att ändra kvällsvanorna är alltid svårt. Smågodiset och vinet kan också bli tufft de första veckorna.
Vad behövs för att lyckas?
– Om Håkan håller sig till GI-boxarna de första veckorna är det ganska enkelt. Sen gäller det förstås att få till bra mellanmål och frukostar för att orka träna så hårt som han kommer att göra. Kombinationen nyttig mat och rätt träning är oslagbar!
Finns det några knep?
– Rensa ut onyttigheterna från kylen, frysen och skafferiet. Då minskar risken att man smygäter om sötsuget sätter in. Gå aldrig och handla när man är hungrig. Och försök äta lite mindre portioner fast lite oftare. Då blir blodsockernivån stabilare och risken för godissuget minskar.
Kommer Håkan att fixa det?
– Håkans mål är högt ställda: Att gå ner 8 kilo på 100 dagar, det kommer att bli tufft särskilt som Håkan egentligen inte har så mycket övervikt att tala om. Om han klarar det kommer han att vara i sitt livs toppform.

Jari Ketola är QX fitnessredaktör och jobbar på Grand Hotel Spa & Fitness. Han är utbildad som personlig tränare och har skrivit flera böcker i ämnet träning. Jari ska sätta ihop ett träningsschema till Håkan och även träna med honom en gång i veckan.
Jari, vad är det viktigaste att tänka på nu för Håkan som inte tränat ordentligt på flera år?
– Håkan ska börja lugnt, han ska systematisk börja träna och vänja sin kropp och sina muskler. Tanken är att vänja kroppen fysiskt och mentalt så att han kommer orkar mer. ”Less is more” i början är det som gäller och att han kommer in i bra och vettiga rutiner som fungerar med hans leverne och livsstil. Sen måste Håkan även se allvaret i detta, och se den här träningen som ett hälso- och livsstilsprojekt, som en investering i sig själv, det får bli Håkans pensionsförsäkring.
– Det som är viktigt för mig är att Håkan under denna period och framöver ska ha skoj och gilla att träna, svettas, få rutiner och förstå att hans kropp ska komma att förändras.
Håkan vill ju gå ner i vikt, hans mål är inte att få en massa muskler, ska han ändå styrketräna då?
– Ja, han ska träna ganska mycket, både konditionsträning och styrketräning. Det viktiga med styrketräning är dels att han ska blir starkare, få bättre kroppshållning och forma kroppen så den blir mer proportionerlig. Då kommer Håkans kavaj att sitta mycket snyggare och bättre.
Handen på hjärtat, kommer Håkan att fixa det?
– Jag brukar säga så här: ALLA kan vara väldigt ambitiösa och ivriga och villiga, men det viktiga är att skapa nya lugna harmoniska rutiner. Allt är möjligt och ingenting är omöjligt, jag som coach och tävlingsidrottare älskar tuffa och roliga utmaningar, och jag vägrar att ge upp. Jag ska göra allt för att Håkan ska lyckas.
GI-boxen
GI-boxen består av nio olika maträtter. Man äter nio matlådor i veckan, måndag till fredag. Men på fredagkvällen, lördagen samt söndagen lagar man egen mat från de recept Ola tipsar om på Håkans blogg. GI-boxen går att beställa på www.giboxen.se, priset blir utslaget på hela veckan 99 kr/dag.Håkan i siffror:
Längd: 184 cm. Vikt: 98.6 kg. Bmi: 29.1.
Måttband: Lår 57 cm. Stuss 109 cm. Midja 111 cm.
Bröst 108 cm. Axlar 121 cm.Biceps 32cm. Fettprocent: 18.8 %