När jag pratar med Mattias har han precis kommit hem från en yogaresa i Indien. Han säger att det är en del av hans rehabilitering.

– Jag yogar varje morgon, det hjälper mig att hantera mina tankar.

Vi hörs på telefon eftersom han nyligen har flyttat från Stockholm. Han berättar att staden förändrades efter Crystal meth, eller ”Tina” som han säger, spred sig i gaykretsar.

– Det är en frestelse som jag inte behöver.

Han minns sin första kontakt med droger som var när han var 14 år.

– Jag kommer från Mariestad, en liten och tråkig stad. Där tog jag det som fanns. Jag har alltid haft en öppen attityd till allt och så har jag rest mycket. Det har gjort att jag också har testat mycket. När jag och min exman reste brukade jag gilla att ta ecstacy och andra variationer. Man dansade och hade kul, sprang in i något rum för en snabbis och lite droger.

– Men när Crystal meth kom in i bilden så ändrades allt. Helt plötsligt var alla i rummet nakna och alla körde bareback. Till slut hade folk inte ens sex med varandra, de satt bara med pipan och sina telefoner för att försöka ragga dit fler personer och mer droger.

Jobbet som porrstjärna krockade med festandet. Att alltid behöva vara sitt bästa jag utseendemässigt var svårt efter sömnlösa helger, samtidigt som vardagarna skulle fyllas med kontorsjobb.

– När jag tog en puff ”Tina” försvann tre timmar av mitt liv. Jag blev väldigt pigg av det ruset, min trötthet och all min stress försvann totalt. Det var en ”aah-känsla” efter en dålig dag. Men som med alla droger så måste man hela tiden fylla på. Man benas ut och förlorar matlusten. Sömn- och näringsbrist blev en väldigt dålig förändring i mitt liv. Jag fick starka paranoida inslag och ville inte gå ut för att jag trodde att folk snackade skit om mig. Sover man inte på två dagar så får man ju hallucinationer.

Är det framförallt Crystal meth som du har använt?

– Jag brukade också ta mycket GBL, det är ett rengöringsmedel som används för att ta bort graffitti. Man dricker bara några milliliter så får man ett rus som påminner om alkohol. Men det är otroligt lätt att överdosera. Tar du en klunk så dör du.

GBL och sex kom att höra ihop för Mattias och droger blev under en period en självklar del av hans sexliv. Han förklarar att drogen gjorde honom ”kåt, glad och tacksam”.

– I perioder har jag tagit det varje gång jag ska ha sex. Det har varit helt omöjligt för mig att ha sex utan G för det gör en så otroligt mycket kåtare. Det var en djurisk kåthet och utan den blev det inte alls lika roligt att ha sex. Det kändes som att det saknades något när man sen gjorde det mest naturliga och skönaste som finns utan hjälpmedel.

Med tiden kom chemsexfesterna att tappa glansen.

– Till slut handlade det inte om sex längre, allt handlade om drogerna. Ju längre in på en chemfest man kommer ju fler bottoms finns det för ingen orkar prestera längre för de är så höga. Crystal meth är slöseri med tid. När jag har sex nu vill jag att det ska handla om sex.

Nu är Mattias fri från droger. Men att ta avstånd från de substanser som används inom chemsex gör också att han isoleras.

– Jag har tappat så många vänner nu när jag har kommit ur det där. Det är jobbigt eftersom jag har ett stort behov av att träffa människor och då har det blivit så att jag går på fest för att slippa vara ensam. Kommer jag till en chill out idag och ser en pipa så vänder jag i dörren. Jag vet att jag inte kommer kunna motstå om fel person frågar mig vid fel tillfälle.

Varför tror du att chemsex har blivit så stort bland gaykillar?

– Man är ju hela tiden en outsider om man är en kille som gillar killar eller en tjej som gillar tjejer. Vi är vana att behöva söka upp speciella sammanhang för att känna oss normala, som till exempel gayklubbar. Jag vet många som knarkar bort en hel helg som självmedicinering. Man går hellre iväg och knullar lite snygga människor och tar droger än att ta tag i sitt eget liv.

– Sen bidrar det nog att vi gaykillar oftast inte har några barn att ta hänsyn till. Det går att mörka ett missbruk ett tag på jobbet, men har man familj så tror jag att det blir svårare.

Dejtingappar som Grindr och Scruff ser han också som en bidragande faktor till att chemsex blivit vanligare i communityt.

– Jag är långt ifrån den enda som känner mig ensam och med appar går det snabbt att hitta en sexpartner eller en fest. Men det läskiga med det är att man lika snabbt kan hitta någon som säljer droger.

Tog du hjälp för att bli drogfri?

– Nej inte professionellt. Jag åkte till Indien istället för att hitta mig själv och yogade. Jag lägger ner mycket energi på att hålla mig ren dagligen. För mig ligger faran i kvällarna när jag känner mig ensam och kåt, att då hålla mig borta från festerna.

Vad gör du då för att motstå frestelsen?  

– Jag runkar, säger han med ett skratt.