På hennes populära Instagram får vi följa hennes liv på nära håll. Det är drömresor, drömmiga kläder och romantiska bilder i motljus med drömpojkvännen. Men nu väljer Mathilda att öppna upp och visa en sida av sig själv som hon inte delat tidigare, hon berättar om sin transbakgrund i ett ärligt och känslosamt inlägg.

”Jag har under denna tid nått ut till flera tusentals människor, men jag känner också att jag hade kunnat använda min plattform till något mer. Jag ser varenda dag inlägg, krönikor och nyheter om transpersoner. Hur vi ser ut, hur vi agerar, vad vi är för något. Nästan som om vi inte är människor, vi är något annat. Jag försöker alltid att tänka bort dessa människor, ignorera den jobbiga känslan i magen som jag får. Jag tänker ofta ”Jag lever ju det livet jag vill leva, jag är den personen jag vill vara. Varför förstöra det genom att berätta för andra, håll tyst om vem du är, så kommer de behandla dig rätt”.

Om man levt i fel kropp under större delen av sitt liv, vet man hur gärna man bara vill passa in, och när det äntligen blir en möjlighet så tar man den. Men det finns också en del av mig som känner att jag borde stå upp för mig själv och andra gällande den här delen av mitt liv. Att använda den plattform man fått är viktigt för att kunna förändra världen.” skriver hon på sin blogg.

Nu berättar hon för QX om beslutet att vara öppen.

Hur känns det att komma ut som trans för din stora följarskala?

– Att komma ut som transsexuell var oerhört läskigt och det krävdes mycket tankar innan. Däremot när jag äntligen bestämde mig och jag kom ut kändes det som den tyngsta stenen någonsin hade släppt. Sedan började kommentarerna och meddelanden trilla in och jag möttes av så otroligt mycket kärlek. Jag fick så många meddelanden och kommentarer fyllda av kärlek så att jag knappt kunde besvara alla.

Hur gick tankarna inför ditt beslut att berätta?

– Tankarna pågick fram och tillbaka i tre år. Jag skrev mitt blogginlägg för 1,5 år sedan och det har endast varit på min dator, orört framtill häromdagen när jag äntligen valde att skriva om det lite och publicera det. Det har varit en väldigt lång process, vilket har gjort att när jag väl valde att berätta så fanns det inga tvivel, eftersom jag har tänkt igenom det under en så lång tid. Jag valde att äntligen berätta eftersom det är dags att vara öppen gentemot mig själv och andra. Jag vill vara en person som kan förändra hur klimatet ser ut idag.

Vad har du fått för reaktioner?

– Det har verkligen nästan endast varit kärlek och omtänksamhet på mina sociala kanaler. Jag trodde innan jag publicerade att jag skulle mötas av 50/50 hat och kärlek, men det har nästan bara varit kärlek. Ungefär 99/1 kärlek och hat. Jag är så otroligt tacksam för alla som skrivit något eller bara gillat. Det betyder allt verkligen.

Har du varit öppen med din transbakgrund i ditt privatliv? 

– Jag har inte varit öppet transsexuell för nya människor eller i mitt liv. Jag berättar bara om det ifall jag kommer någon nära, i förtroende för en vän. Jag gick fyra år på högskolan utan att berätta för personerna i min klass. Det är något som jag tyckt har varit skönt eftersom jag har kunnat leva i det, att endast kunna leva som Mathilda.

Vad tror du att din öppenhet kan göra?

– Jag tror och hoppas att genom att komma ut och vara öppen, kan jag hjälpa barn i samma situation som mig att kunna sätta ord på sina känslor och acceptera sig själva. Jag hoppas även att jag kan förminska fördomarna gentemot transpersoner och öka kunskapen kring transsexualitet. Jag vill verkligen vara öppen kring detta från och med nu.