Vill du eller ditt jobb äta ett lite gayigare julbord i vinter? Då kan vi varmt rekommendera julbordet hos krögarparet Jonas och Martin på 10-års jubilerande Koloni i Saltsjö Duvnäs utanför Stockholm. I en vintrig idyll får man uppleva julen som den borde vara: lugn, varm, kamratlig och med god spännande mat. QX ringde upp ägaren Jonas Sandström.
I år har du haft Koloni i 10 år (grattis grattis), hur har dessa år varit?
– Det har varit både spännande och utvecklande, när jag började driva sommarkoloni var det i liten skala, men det har växt organiskt sakta till vad det är idag: ett omtyckt utflyktsmål och en mötesplats för gäster ur alla generationer och grupper. Och jag har växt med Koloni, det står för lugnet i mitt liv.
Ni har två hotell i Kapstaden och du jobbar full tid med Mood Stockholm. Hinner du vara nåt på Koloni eller är det din man Martin som styr och ställer där?
– Jag kommer alltid hinna med Koloni men idag blir det lite mer på fysiskt avstånd. Men jag tycker oerhört mycket om att vara där och hälsa på alla gäster som kommer tillbaka år efter år. Martin förvaltar och driver Koloni som sitt eget embryo. Martin som är från Tjeckien säger att han struntar i hur det är i Sverige, det är Koloni som är hans ögonsten. Ja, förutom jag då (skrattar). Det var för övrigt på Koloni som vi gifte oss…
Hur lyckas man jobba ihop med den man är gift med?
– Det är svårt ibland, men så länge man skrattar ihop, respekterar varandras olikheter och inte blandar in privatlivet fungerar det utmärkt.

Martin och Jonas firar 10 år
Martin och Jonas firar 10 år

Berätta om ert julbord?
– Det är intimt med mycket atmosfär, vi har många vegetariska alternativ och det serveras julens smaker på lite andra sätt, i ett litet hus vackert beläget vid duvnäsviken.
Jag minns saffranshaloumin från i fjol, något annat man inte får missa att smaka av på julbordet?
– Oj, det är rätt mycket faktiskt, men jag skulle också säga spenatsalladen med saffranshalloumi, rostade nötter och honungsdressing. chili- & honungsgrillade Tzayspett, pannacotta med granatäppleglaze och så självklart vår egen inlagda sill förstås!
Och gayigast på julbordet…
– Haha, det är väl gottebordet, vi homosar gillar ju att unna oss det lilla extra, så marsipanlimpan med konjaksfikon blir svaret.
Hur är gayklientelet i Saltsjö Duvnäs, hittar de dit?
– Nu i helgen var nog hälften av gästerna gay, men det är lite ovanligt. I vanliga fall skulle jag gissa runt 20-30%. Det är många fler än vad man kanske tror som åker på små utflykter, bjuder ut vänner och så. Vi har haft fyra gaypar som gift isg i vår trädgård. Alla bögar och flator vill inte alltid ha hög musik, trångt och stimmigt.
Hur tar man sig enklast till Koloni från Slussen?
– Man tar Saltsjöbanan i 10 minuter och sedan en 10 min lång promenad utefter vattnet.
Vad ska du och din man göra under julen?
– Då ska vi äta god mat, rå om varandra och alla våra vänner och pusta ut efter julbordet.