Sonja Kutinlahti och Dafne Andas är två queera kvinnor som slagit sig samman för att göra podden Genuint ihop. De träffades på en queer pubrunda och började prata om Star Trek och har nu varit vänner i fyra år, trots att Sonja hade en liten crush på Dafne i början…
Tillsammans dricker de ”konstig” öl, spelar videospel, och har nu en podd ihop.I Genuint diskuterar de sina beteendemönster i olika relationer för att lättare greppa sig själva och andra.
– Podden skapades för att vi vill se mera queer representation i den svenska podd-världen. Vi pratar allt från ekonomi och vänskap till lesbiska sängdöden och vad kärlek är.
Dafne är läkare och rappare som älskar språk och musik. Hon har tagit artistnamnet Dafne Andas för att musiken är en plats för henne att andas. Sonja är utbildad i journalistik och har en passion för ljudmediet, som podcast och radio. Dafne har grekisk bakgrund och Sonja är finsk. Tillsammans delar de intresset för kommunikation och hur språk befriar och fängslar varje dag.

Det bjuds även på gästinhopp, bland annat av standup-komikern Moa Svan. Med Moa pratar duon om att ”fejka queer”, som att till exempel spela lite mera butch när man ha precis kommit ut som lesbisk eller ska till flatklubb.

– Vi ville prata om hur och varför man tar på sig lite av en roll när man ska markera att man är queer. Dafne har upplevt ofta att hon ses av andra som lite åt tomboy-hållet i utseendet, vilket betyder att hon ofta behöver ta mer initiativ, säger Sonja.
Sonja upplever att hon flera gånger klätt sig i kläder som hon inte helt hör hemma i, bara för att kanske få lite mera uppmärksamhet i hbtq-sammanhang som Pride och regnbågsklubbar.
– Sen kommer den självklara slutsatsen att du nog ”fejkar” en roll minst lika mycket när du ”spelar straight” som när du försöker passa in i queer-sammanhang.
De berättar att Moa bidrog med ett utmärkt inslag om Selma Lagerlöfs brevväxling med en kvinna, som visar hur definiering av relationer för kvinnor som gillar kvinnor kunnat vara svårt.
– Moa står för ett återkommande inslag i vår pod som heter Moa Svans historiska vingslag. Hon är helt enkelt rätt person för jobbet: den enda flata vi känner med trippel-expertisen humor, lesbiskhet och historia!
Dafne identifierar sig som lesbisk och Sonja som queer/bi. De bestämde sig att använda queer-begreppet för att det blev kort och snyggt i beskrivningen av podden!
– Min sexualitet är lite av en pågående upptäcktsresa och till exempel det att känna mig mer bekväm i att kalla mig bisexuell än pansexuell beror på en så dum sak som att jag tycker om bi-flaggan mera än pan-flaggan, berättar Sonja.
Har ni fler gäster planerade?

– Ja, vi planerar faktiskt flera gäster men vågar inte säga mera just nu. Det kommer hur som helst bli såväl humor som poesi, musik och ja, allt som är kul att lyssna på och bidrar till ämnen som vi pratar om.

Nya avsnittet Vänner med pengar, som handlar om hur pengar påverkar våra relationer med andra, släpps nu på fredag