I veckan utförde 30-åriga Linus Törneberg ett experiment på Grindr. Den sjuksköterskestuderande Stockholmsbon hade tröttnat på kroppshetsen som råder, så han tog en bild på sig själv i kalsonger som han retuscherade. Han lade till muskler och gjorde kroppen mer vältränad. Sen lade han ut den som presentationsbild.
Responsen? Över trettio personer hörde av sig inom några timmar.
Linus ville se om en vältränad yta alla gånger smäller högre än en tydlig personpresentation. Efter att svaret blivit ett rungande ja skrev han så här på Facebook:

Det är lite sorgligt att vår kultur är så ytlig att vi måste ha muskler och en snygg kropp för att komma i kontakt med varandra. Jag har kämpat med min dåliga självbild i flera år och den här kulturen gör det inte bättre. Snälla, tala om för varandra att ni är vackra och duger som ni är. Ni ska inte behöva ändra er för någon. Jag försöker duga även om det är svårt. Särskilt när mitt ansikte inte tilltalar någon, medan en fejkad kroppsbild får massa uppmärksamhet. Snälla, dela detta!

Linus menar att en huvudlös torso har blivit allt vanligare på Grindr och andra appar, och ville uppmärksamma den kroppshets och de skeva ideal han tycker råder.
– Vi pratar ofta om unga tjejer, men det är även viktigt att lyfta killar och träningshets. Vilka ideal har vi? Samhället blir bättre av att lyfta olika utseenden och kroppstyper, men vi har en lång väg kvar att gå. Och idealen för bögar är väldigt snäva.

Linus tycker att den naturliga kroppen ofta döms ut väldigt snabbt.

– När jag visar en ”vanlig” kroppsbild blir jag blockad, är man inte väldigt vältränad sorteras man snabbt bort.

För Linus är det en självklarhet att alla ska ha rätten att tända på vad de vill, men vi måste fråga oss vart vi är på väg.

En del skulle säga att Grindr är en ren sexkontaktsförmedling och att man bara går på kropp, vad säger du om det?
– Jag tycker det är så utomlands, som i London och Berlin, men vi har inte riktigt kommit dit.  Stockholm är inte stort, så vi använder Grindr av flera anledningar. Men det går i rasande fart mot att det blir så här också. Samtidigt, detta är som sagt inte bara gay-appar. Tinder är nästan ännu värre, då man svajpar bort den man inte gillar till utseendet direkt.

Förstår du dem som skrev till profilen med din vältränade kropp?
– Jag fattar absolut, och jag hade säkert skickat iväg ett meddelande också. Det ska också sägas att de allra flesta bara skrev hej eller skickade en bild. Ingen av dem uppmanade till någon djupare kontakt.

Flera av dem som skrev till Linus fejkbild kontaktade han och förklarade om experimentet. Ingen blev arg, snarare kände många igen sig i de höga kraven och en allt mer eskalerande kroppshets.
– Jag gjorde det inte för att hänga ut någon, det var ett socialt experiment för att påvisa hur app-kontakterna funkar. Jag vill att vi öppet börjar prata om normer och ideal, även bland män, och främst gaykillar.

Han tycker att det är trist att apparna i princip numer är enda sättet att träffa nya människor, och saknar andra mötesplatser.
– Innan, när man träffade folk ute avfärdade man inte dem lika lätt. För även om personen man pratade med vid första anblick inte var ens typ kunde man ge honom en chans. Nu handlar allt om yta.

Tränar du själv, och vad betyder träningen för dig?
– Jag tränar för att jag tycker det är kul, och för att jag mår bra. Jag är instruktör på Friskis och tränar på Sats också.  Jag släpar mig inte till gymmet för att se bättre ut, utan för att må bättre, och endorfinerna som utsöndras gör det lättare att plugga då hjärnan kommer igång på ett annat sätt. Det är en hobby, och att man blir starkare och snyggare är en bonus.