Många unga artister har vandrat den väg Tove Styrke gjort, men få har gjort det lika väl. Som 16-åring deltog hon i Idol där hon slutade på en tredjeplats. Tove kammade inte hem storpriset, men blev en publikfavorit och det tillät henne att påbörja sin musikaliska karriär medans Idol-ångorna fortfarande rykte.

Det såg lovande ut. Tove turnérade runt i Sverige och världen och släppte ett album. Men två år in i karriären, 2012, hände något. Allt det hon tidigare uppskattat och tyckt var roligt, var inte längre det. Till slut reagerade en person i hennes närhet.

– Jag själv hade inte tänkt pausa faktiskt. Idag är jag bättre på att veta hur min kropp mår, eftersom jag lärt mig hur stress verkligen känns. Jag har också lärt mig vad konsekvenserna av stress blir, vad som händer om man skiter i signalerna som kroppen ger när den behöver en paus.

Det finns inget jag stör mig mer på, än när folk associerar att man har mindre smink och naturlig hårfärg med att man är “genuin”

Hon valde kort därefter att återvända till sina rötter i Umeå. Hon tog upp kontakten med gamla vänner och lät de relationer som legat i idé få vakna till liv. Där kunde hon också formulera om sin relation till musik. Den som alltid varit tveklöst lustfylld, hade på senare tid blivit mer tungrodd.

– Jag lämnade Stockholm med känslan att jag kanske aldrig kommer göra musik igen, och det var okej. Men jag fortsatte skriva. Jag kunde då återuppbygga min relation till musik, som inte hade att göra med någon annan, eller andras förväntningar. Det fanns ingen press att det skulle bli något.

Det var nyckeln till att Tove hittade tillbaka till det hon älskar med musiken och tio månader senare tog hon kontakt med sitt skivbolag och sa att hon hade skrivit några låtar. Resultatet blev Toves andra album ”Kiddo”.

Jag minns när du var tillbaka och uppträdde på Musikhjälpen, man märkte en skillnad. Som om du hade landat? Nedtonad stil, en knuten skjorta runt midjan, trasiga jeans, din naturliga hårfärg.
– Ja, för det finns inget som skriker “genuint” så mycket som att man har sin naturliga hårfärg?

Hur menar du?
– Jag säger inte att du menar så, men det finns inget jag stör mig mer på, än när folk associerar att man har mindre smink och naturlig hårfärg med att man är “genuin”. Allting du har på dig, allting du gör, allt det är ett val. Om du väljer att till exempel se ut som skit i håret, är det högst troligtvis för att folk ska känna “Åh wow vad personen känns genuin”.
Hur genuint är det? Jag är ofta mer mig själv och mer ärlig med vem jag är ju mer jag uttrycker mig i smink och kläder. Förlåt det kändes som om jag skrek på dig?

Nej verkligen inte!
– Det är bara att jag brinner för det här. Grejen är att jag såg min förändrade stil som en typ av reningsprocess. Innan kände jag mig uttittad och objektifierad. Folk tittade på mig från ett perspektiv jag själv inte valt, för att jag var en söt tjej. Sjukt nog gjorde det skillnad.

På vilket sätt då?
– I en handvändning började jag istället få frågor om mitt låtskrivande, hur jag tänkte med produktion, vad jag hade för musikaliska influenser. Innan fick jag mest frågor om mitt privatliv och om jag dejtade någon. Men sen dess har det varit en väldigt rolig process att bygga på och våga äga min femininitet och våga uttrycka mig.

Och uttryckt sig det har hon. När Tove släppte sitt tredje och senaste album ”Sway”, valde den legendariska musiktidningen Rolling Stone ut singeln Say My Name till “Sommarens låt 2018”. I samband med det albumsläppet var hon också förband åt världsstjärnorna Katy Perry och Lorde. Tove är en av våra stora svenska musikexporter, men det är sällan hon ställer upp på intervjuer och om så är fallet görs det oftast i samband med albumsläpp.

– Jag har kollat om RuPauls Drag Race igen under corona och så fort RuPaul får chansen säger han “listen to my new single, available on iTunes”. Det är så jag. Jag går inte upp ur sängen om jag inte har en singel att promota (skrattar).

Jag själv hade också älskat att se en person som jag gå med sin flickvän på röda mattan när jag var yngre.

Finns det någon anledning till att du inte gör så mycket personporträtt?
– Jag har aldrig ens tänkt att man kan göra det, eftersom jag är artist. Jag gör musik, så jag har tänkt att det är det jag ska prata om. Vad annars skulle man vilja veta? En annan anledning är att jag tycker att det känns viktigt att inte dra in människor som står mig nära i ett offentligt sammanhang, bara för att jag valt att vara där. Och så kan det lätt bli om man är öppen med sitt privatliv.

Så blev det ju lite kring dig och din dejt på Elle-galan? Det blev mycket skriverier om det och längst ner i varje artikel kunde man läsa “vi har sökt Tove för en kommentar”.
– Ja Elle-galan…(skrattar). Det var en av få gånger under min tioåriga karriär som de privata och offentliga delarna av mig fick gå omlott. Jag hade inte alls räknat med att det skulle bli sådan uppmärksamhet. Jag tänkte bara att det vore nice att ta med sig en person man tycker om på röda mattan och ha en härlig helkväll. Men samtidigt förstår jag att det blir så. Jag själv hade också älskat att se en person som jag gå med sin flickvän på röda mattan när jag var yngre. På det sättet känns det fint, att man kanske kan ge någonting av sig själv och samtidigt hjälpa andra.

Tycker du det är viktigt när du läser om andra att veta deras läggning?
– Ju öppnare saker är, desto mer kan man relatera. Till exempel om en intervjuperson säger att den dejtar en av samma kön, men inte redovisar sin dejtinghistorik, lämnar den det öppet för tolkning. Det uppskattar jag. Jag själv försöker skriva könsneutralt, så att fler kan relatera till texten.

Vad tänker du om etiketter?
– Jag har jättesvårt att göra det på mig själv, men jag kan verkligen förstå att andra har behov av det för att känna samhörighet. För mig är det viktigt att känna att jag bara är en person. Jag gillar inte när folk placerar mig i ett popartist-fack heller.

Aktuell i Så Mycket Bättre

Just nu är Tove aktuell med sin medverkan i kommande säsong av Så Mycket Bättre, ett program där hon återigen måste låta det privata gå ihop med det offentliga. Något Tove har varit nervös över.

– Jag är nervös för vad jag har sagt, hur man har klippt, vad folk ska tycka. Jag har ingen aning om vad som kommer visas och såklart är det lite läskigt. Men själva inspelningen och att få träffa alla andra artister och umgås har varit väldigt häftigt.

Hur går det till när man ska välja låtar?
– Det är krig, massa krig (skrattar). Att välja en bra cover är så mycket svårare än man tror. Det räcker inte att älska originalet, den måste passa mig också! Jag fick verkligen göra en djupdykning i de andras kataloger innan jag hittade rätt.

Var det första gången du fick frågan om att vara med?
– Ja det var det. Jag hade tänkt att jag gjort min beskärda del av realitytv sen Idol. Men hela det här året har varit så konstigt, så det här kändes lite som en fristad från allt. Jag gillade upplägget och tyckte det verkade kul, så jag tackade ja.

Efter att singlarna från Så Mycket Bättre släppts, planerar Tove att släppa ny egen musik. Men det blir först någon gång i nästa år.

– Jag planerar inte så långt framåt. Jag håller det öppet och jag tycker det är skönt, av många olika anledningar. Det ger mig också en frihet att vara kunna vara den jag är. Det låter kanske töntigt, men vem jag är idag behöver inte ha någonting att göra med vem jag är imorgon.