Navid Kabiri, som drivit eventbolaget Clean Group i snart 20 år och arrangerat fester, festivaler och evenemang för regnbågscommunityt genom åren, har kommit in på ett nytt spår. Sedan november förra året är han operativ chef på Gastro Group som driver sju restauranger i Stockholm. Bland annat franskinspirerade restaurangen Le Rouge i Gamla Stan, som slog upp portarna i höstas.
– Jag ser rollen som en stor utmaning, speciellt nu i dessa hårda tider. Jag gillar att sätta mig själv lite i skiten, jag fungerar bättre då med alla mina olika bokstavskombinationer, skrattar han.

– Att slå upp en sådan krog under en pandemi var en tuff uppgift. Men med de förutsättningar och restriktioner som rådde klarade vi det väldigt bra tycker jag.
När Le Rogue öppnade rådde inga större restriktioner och de rekommendationer som löd då gjorde premiärveckorna möjliga. Men det ändrades sent i höstas.
– Den hårdaste smällen var alkohol-stoppet klockan 20. Så då blev det en självklarhet att stänga ner tills vidare, berättar Navid.

Du berättade stolt om teamet du värvat till just Le Rogue inför öppningen, hur är det med personalen just nu?
– Alla drabbades ju av det här: bartenders, kockar, underhållare, allt är ju på paus. Jag har kontakt med dem hela tiden och några har jag försökt flytta till Ljunggrens. Jonathan Swartling, som var chefskock på Le Rogue, är nu det på Storstad där vi har öppet fyra dagar i veckan. Men man kan inte ta med sig alla och det kommer att vara en omöjlighet att få tillbaka alla då de varit tvungna att ta andra jobb under tiden allt ligger nere. Att tappa flera av våra ”stjärnor”, det är klart det är tungt. Det är liksom en dubbel uppförsbacke då vi inte vet hur mycket personal som kan jobba eftersom vi inte vet vilka tider vi ska ha öppet.

– Men den 19 februari kommer vi att öppna upp Le Rogue, i alla fall på helgerna.

Trots att restaurangbranschen är hårt utsatt av regeringens restriktioner har Navid ändå själv fullt upp.
– Flera av restaurangerna har öppet och alla våra anläggningar följer lagar och restriktioner från regeringen, för att stoppa smittspridningen. Jag är ytterst ansvarig för personalplaneringen, att det rullar på. Förra helgen öppnade vi upp Storstad, och man märker att folk vill gå ut för vi väntade inte oss att det skulle bli så mycket folk. I väntan på att vi kan ta in mer personal så hoppar jag in där det behövs, i veckan stod jag till exempel i disken. Det är bara att kavla upp ärmarna.

Han berättar att Gastro Group också passar på att strukturera om flera av sina restauranger i väntan på att restriktionerna lättas.
– Alla får uppfräschning när det gäller mat och utseende, och vi planerar till exempel att totalrenovera Ljunggren.

Gastro Group driver nämnda Le Rouge i Gamla Stan, Ljunggren på Götgatan plus Storstad och Olssons Skor på Odengatan. Dessutom byggs nya restaurang/hotellanläggningen Le Blanc, som planerar att slå upp portarna senare i vår. Också har man två andra projekt på gång, ett på Scheelegatan och ett annat på Kungsholmen.
– Le Blanc kommer gå åt det franska temat, likt Le Rouge, med mycket skaldjur, fisk, kött och grillat. Restaurangen kommer vara uppdelad i en inomhusdel och en utomhusdel med uteservering som har öppet året om. Inomhusdelen är riktad mot en vuxnare och äldre publik jämfört med utomhusdelen där det kommer vara DJ:s och uppträdanden.

Att öppna upp fler ställen låtar kaxigt i en tid då många knappt kan ha öppet?
– Vi jobbar som sagt i dubbel uppförsbacke nu, men vi tänker att restriktionerna har lättats till sommaren. Och vi måste ju se framåt, det finns inget annat. Jag tror att folk i allmänhet är ganska trötta på att känna sig instängda, så när restriktionerna lättats och vi har vaccinerat oss tror jag på en blomstrande sommar och höst.  Det kommer att bli en stor boom inom handeln, restaurangnäringen och turismen. Vi måste hålla oss positiva och tänka att det kommer bli bra, särskilt för alla de som förlorat sina jobb. Vi har alla anpassat oss till rådande klimat, men vi ska inte fastna i detta. Saker och ting kommer att återgå till det normala.

Slutligen, du är ju ett namn inom HBTQ-scenen, är klubblivet lagt på is eller har du slutat helt?
– Jag kommer nog alltid vara klubb och festivalkille, och så fort restriktionerna ändras kommer jag ta upp den bollen igen. Jag känner att jag har en skyldighet mot svenska gaycommunityt att fortsätta. Jag har gjort väldigt mycket och det kommer jag att fortsätta med.