I veckan släppte Måns Zelmerlöw ett eget bubbel, Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw. För 99 spänn får man en torr, frisk och fruktig Cava som både är ekologisk och vegansk.

Efter att i flera år ha tillbringat massa tid i cava-dyrkande Spanien och Barcelona med att skriva musik, och nu det senaste året ha suttit i karantän hemma i Storbritannien och därmed fått ett stärkt intresse för mat och dryck, blev det logiskt att satsa på ett eget cava-märke. QX fick ett snack med den före detta Gaygalavärden och Eurovisionvinnaren.

Hur kommer det här sig?
– Jag har funderat på det här i flera år, att släppa ett vin eller en cava, och nu när den största vågen av ”kändisviner” ebbat ut kändes det rätt.   Plus det fanns tid att fokusera på det under 2020. Så vi har kollat runt, testat och hittade tillslut en perfekt vinmakare i Barcelona-området.

Hur har den tagits fram?
– En del blandar eget, men jag tyckte att det var bättre att det var en färdig produkt. Så jag hittade en av de bästa allround-cavorna jag smakat i Spanien, och nu bär den min etikett. Det har alltså inte funnits i Sverige tidigare.

Dina Mello-kollegor Pernilla och Charlotte har också slätt bubbliga drycker, har du smakat dessa?
– Det har jag gjort och dom är bra! Min är lite mer allround, och funkar bra till alltifrån aperitif till mat.

Så är cava vad som primärt inhandlas efter ett besök på Waitrose eller Tesco hemma i Storbritannien?
– Det beror på vad som ska lagas hemma. Jag har fått ett oerhört stort intresse för matlagning under pandemin, och vakas det spanskt blir det absolut cava.

Den har en alkoholhalt på 11,5 procent, men hur hög sockerhalt är det?
– 9 g, vilket gör den till en brut. Det är rätt normalt. Sen är den även ekologisk och vegansk. Att den är vegansk kanske kan ses som självklart men det betyder att man inte använt fisk- eller äggprotein vid ”klarningen” av cavan.

Hur föredrar du att dricka din cava?
– I ett litet vinglas.

Nu heter den ju MZ, men om den istället haft ett namn som en av dina låtar? 
Cava Mia är ju jättekul. Att jag inte tänkte på det innan! Det kanske inte är det vackraste namnet, men det får eventuellt bli ett sub-brand till MZ (skrattar).

Finns det en tanke att lansera MZ i Mellotider så att det dricks iklädd fjäderboa och glitterhatt?
– (skrattar) Nej, det var snarare en tanke kring att släppa det runt Alla hjärtans dag.  Men jag hoppas MZ inmundigas under sena Mellokvällar.

Hur många flaskor har du hemma just nu?
– 24 flaskor. Det kommer alltid finnas cava hemma från och med nu.

Är detta starten på en Zelmerlöwskt vinimperium?
– Det är mycket möjligt att det kommer mer. Jag har ju ett jätteintresse för rödviner. Och nu är MZ en beställningsvara, men målsättningen är ju att den ska gå så bra att den hamnar i ordinarie sortiment.

Du och Shima, två av våra QX Gaygala-konferencierer, leder ju Mello-finalen ihop?
– Ja, det ska bli svinkul, och hon gjorde ju Gaygalan fantastiskt bra! Och nu när vi setts inser jag att hon är lika rolig som hon verkar.

Christer Björkman har ju plockat in en del gamla favoriter i årets tävling, han frågade aldrig dig?
– Nej, det gjorde han aldrig, det har bara handlat om programledarskapet i år. Han har gett upp hoppet om mig som artist (skrattar). Sen har väl inte jag uttryckt något vidare intresse om att vara med. Och OM jag ska göra det vill jag, som tävlingsmänniska, känna att jag har en stor chans att vinna Mello, och sen Eurovision och därmed göra en Johnny Logan.