Att bli sambo är ett kul och spännande steg för en relation. Men också ett steg som kräver lite eftertanke och planering. QX tog ett par frågor med Caroline Sörgjerd, jurist hos Familjens jurist, och ställde ett par grundläggande ”inför-samboskapet”-frågor.

Vad innebär ett samboavtal?
– När man skaffar en bostad tillsammans och flyttar ihop börjar en lag att gälla, sambolagen. Den börjar gälla automatiskt när två personer flyttar ihop i en bostad där ingen av dem bott tidigare. Vill man inte att den ska träda i kraft så skriver parterna på ett samboavtal. Det avtalar helt enkelt bort sambolagen, som automatiskt ger varje part rätt till halva värdet av bostaden och de möbler som införskaffats sedan man flyttade in.

Vad är meningen med sambolagen?
– Den uppkom av att många människor började bo tillsammans, men inte som gifta. Den ska helt enkelt ge personer som ”bara” bor ihop ett minimiskydd.

Så, hur ingår man ett samboavtal?
– Innan man skriver på ett samboavtal är det bra att prata med en jurist. Ni bör boka en tid tillsammans och gå igenom juridiken som gäller när ni ny ska bo ihop i en gemensam bostad.

När börjar samboavtalet att gälla?
– Så fort det är undertecknat av båda så gäller det.

Min partner flyttar in i lägenheten jag äger, har hen rätt till lägenheten om vi seprarerar?
– Ägde du bostaden sedan innan då det spelar ingen roll om din sambo flyttar in. Det är först när en försäljning blir aktuell och ni ska köpa nytt ihop som du/ni behöver agera. Då måste man skriva ett samboavtal om man inte automatiskt vill dela lika på värdet av den nya bostaden.

Jag och min blivande sambo ska köpa lägenhet ihop, men går in med olika mycket pengar, behöver vi skriva på något avtal för det?
– Om ni går in med olika mycket pengar i en bostad, men ska stå på ägandet 50/50 så bör man kontakta en jurist och skriva skuldebrev och samboavtal, för att veta att man får tillbaka det man lägger in. Samma sak om bara en av er betalar handpenning, men att ni båda står på lånet, då bör man upprätta ett avtal om detta.

Jag äger en jättedyr säng som köptes innan vi flyttade ihop. Den vill jag inte ge bort nu när vi ska separera…
– Det du ägde innan omfattas inte av sambolagen. Det gäller enbart sådant som köpts till ert gemensamma boende. Och min erfarenhet är att separerande parter sällan gör en stor juridisk sak av en möbel.

Vad skiljer samboavtal från att vara gift?
– Det är stor skillnad. Gifter man sig och inte skriver på ett äktenskapsförord innan så uppstår ”giftorättsgemenskap”. Det innebär att båda parter har rätt till halva nettovärdet av de gemensamma tillgångarna vid skilsmässa. Allt giftorättsgods ska då delas lika värdemässigt, och i det ingår allt: bankkonton, bolag, pensionssparande, bilar och så vidare. Sambor delar bara värdet av bostad och möbler (bohag).

Vad kostar det att skriva samboavtal?
– Det varierar. Hos oss kostar det exempelvis just nu 2199 kr och det inkluderar telefonrådgivning, då man kan ställa vilka frågor man vill och bolla tankar med våra jurister.

Vad är det vanligaste ”felet” folk gör när de flyttar ihop?
– Främst är det två personer som flyttar ihop och sedan aldrig gifter sig, och så glömmer de att skriva ett testamente. För sambor ärver inte varandra, inte ens om de får barn ihop och då kan det bli svårt för den överlevande att ha råd att behålla bostaden.

Är avtalet ett fysiskt papper eller är det nåt man gör på nätet?
– Det är ett papper som ska skrivas på av er båda, ett fysiskt bevis på att man ingått ett avtal. Och det ska kunna visas upp i original. Så förvara det säkert, och kanske inte i det gemensamma hemmet. Papper kommer lätt bort, och det har hänt att en part rivit sönder det. Då står ofta ord mot ord.

Slutligen, vad händer om jag lever i en polygam relation och vill skriva samboavtal med båda mina kärlekar?
– Den familjerättsliga lagstiftningen i Sverige erkänner bara att man kan vara sambo med en person. Så i det fallet skulle jag avtala bort sambolagen, och se över andra avtal, för det finns andra sätt att se skydda varandra. Ett testamente är ju exempelvis inte begränsat till att gälla en person.