“Jag trodde du var bottom?”, sa en bög jag känner löst en gång. Jag vet inte vad det var, internaliserad homofobi kanske, men jag tog det som förolämpning? Jag har tänkt på det ett tag efteråt och det irriterar mig att jag påverkats så pass mycket av samhällets syn på vem som anses vara den “starka och maskulina” i bögvärlden, att jag tog illa upp och nästan kände att jag behövde hävda mig.

Vilken position man har i sängen skyltas gärna med inom bög-communityt. På dejtingapparna använder man sig av profilnamn och emojis för att göra det tydligt om man biter i huvudkudden eller pumpar på. Om man mot förmodan inte har det som namn, så har apparna såklart löst det genom att man kan fylla i det som tillval i sin profil. Men om nu det otänkbara skulle ske, att man inte skyltar med det, då får man såklart frågan av andra:
“Top/bottom?”

”Det är som om vi bögar själva applicerat straightas unkna syn på homoförhållanden”

Så var det bestämt. Du vet vart jag ska, och jag vet vart du ska. Skönt.
Eller?
Jo såklart finns det fördelar, när det handlar om sex, att man från början gjort klart vad man gillar och har för sexuella preferenser. Jag brukar faktiskt uppmuntra mina straighta tjejkompisar att ta till samma metod när vi snackar om one night stands. Tänk vad mycket tid man spar när man redan innan man träffats, klargjort vad det är man diggar eller inte. Det är både roligare och skönare för båda parter.

Tyvärr är baksidan av det hela en del förlegade attityder kring huruvida man föredrar att ligga i under- eller överslafen. Det är som om vi bögar själva applicerat straightas unkna syn på homoförhållanden.
Världens största rappare, Lil Nas X, tog själv upp det efter hans följare fått skicka frågor till honom på hans Instagram. En av frågorna han valde att lyfta var om han föredrar att vara top eller bottom. Han skämtar om ämnet först, men blir sedan allvarlig:

“Jokes aside. With this top and bottom shit in the gay community, it has like become a huge form av misoginy. How are you misogynists? You are all gay, you are all faggots. We are all faggots.”

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av T TIME NETWORK (@ttimenetwork)

Han har ju rätt. Tops rankas högre i hierarkin, de får gärna vara “straight-acting” också, ännu bättre. Att vara den som sätter på ses som en styrka, att denne är herren på täppan. Jag vet att det till och med finns vissa som lider av så pass mycket självhat att de inte vill bli påsatta enbart för att det skulle göra dem till “riktiga bögar”, och det vill man ju inte? 

”Att ta emot kuk kräver betydligt mer än att ge kuk”

Bottoms däremot ses fortfarande som undergivna eller antas vara den “feminina” i förhållandet. “Vem är kvinnan i förhållandet?” är en spydig kommentar man hört, som om det skulle vara något dåligt. Det är förlegat, misogynt och framförallt galet ute.
Även om jag är emot hierarkin, så borde den vara omvänd. Ursäkta språket men, att ta emot kuk kräver betydligt mer än att ge kuk.
Det är bottoms vi isåfall borde sätta på piedestal.

Så, ja till sexuella preferenser. Men nej till internaliserad homofobi, allmänhetens och våra egna dåliga och skadliga fördomar. Det kanske är dags att vi börjar släppa lite på vår stenhårda indelning i vårt community och kanske testar att bara, vara?