Två timmar längre öppet än innan innebär en stor skillnad för väldigt många entreprenörer inom krogbranschen då folk stannar ute längre på grund av ljuset och värmen. Bee Bar i Göteborg och The Red Show Bar i Malmö har båda varit hårt pressade under pandemin och ser optimistiskt på de nya restriktionerna.

– Det är väldigt skönt, och en avsevärd skillnad att kunna ha öppet två timmar längre, Vi har längtat, säger Katarina Bäckström på Bee i Göteborg.
Hon berättar att det varit ganska lugnt på kvällarna i veckan, men tror att det smäller till nu till helgen.
– Dagarna har det varit fullt tryck, så det tar nog ett tag innan folk vänjer sig vid vilka tider som gäller.
Bee Bar har nu öppet varje dag mellan 11.30 och 22.30, och i veckan presenterades en ny uppdaterad meny där man tagit tillbaka gamla favoriter, fast med en ny touch.
– Det är faktiskt ganska många nya rätter. Vi kollade på vilka rätter som varit storsäljare sedan 2016 och uppdaterade dem i 2021-skepnad, berättar Katarina.

Hur har de senaste månaderna varit?
– Väldigt tunga såklart då det påverkar folks gå-ut-vanor att vi stänger vid åtta redan. Vi har ju inte kunnat ha event kring varken Melodifestivalen eller Eurovision som vi brukar.  Men nu väntar vi in väntar vi den 1 juli med stor förväntan, då det känns som att det verkligen vänder.

Johan CarlssonRed Shoe Bar i Malmö delar Katarinas optimism inför de nya lättade restriktionerna. Han bokade sin vaccinationstid i dag och ser fram emot helgen på Red Show Bar som just nu har en utställning av London-konstnären Dusty O.
– Det betyder väldigt mycket såklart, för vi har gått på knäna i över ett år. Men för oss som är mer bar än restaurang blir den stora skillnaden 1 juli:s lättnader. Men just nu är vi såklart glada för varje timme vi kan få (skrattar).

Lättnaderna kommer lägligt då ju World Pride väntar i augusti för Malmö och Köpenhamn.
Joakim står ju för den officiella festen i Köpenhamn, så han jobbar mycket med det. Men det är också svårt att planera för vad som händer i augusti. Folk är fortfarande rädda att boka upp sig eftersom man inte vet vad som händer. Men jag tror att folk är trötta på att sitta hemma. De vill ha roligt och umgås.

Kan man ta igen det som förlorats under de snäva öppettiderna?
– Det kommer ta tid, det är inget man gör på ett halvår. Restauranger och barer har ju drabbats oerhört hårt och nu med facit i hand vet vi ju att det inte var där smittan spreds mest. Så det har känts väldigt tungt att drabbas av så hårda regler, säger Johan Carlsson.
– Ja, det är fruktansvärda pengar som gått förlorade i och med stängningen kl 20. Man blir ju av med en hel middagssittning, och folk tvekar över att gå ut och äta om man bara får stanna till 20, säger Katarina Bäckström.

– Men nu ser vi bara framåt, och hoppas att vädret håller i sig, avslutar Katarina.