Den 29-årige regionchefen inom IT kände en dag att han behövde sätta guldkant på sina många och långa bilresor i tjänsten, så han bestämde sig för att undersöka och dokumentera regionens sevärdheter. Så, alla ställen som markerats ut med den där skylten med en svart ”kringla” mot vit bakgrund och blå ram skulle besökas. Nu, två och ett halvt år senare har Tobias betat av över 350 platser mellan Karlstad, Skövde, Jönköping och Halmstad.

– Poängen är att besöka sevärdhetsplatserna som har kringel-symbolen, ta en bild i all enkelhet och skriva en mening eller två om dem. Det är ett enkelt och kul äventyr i vardagen. Och framförallt lär jag mig nåt, och får en historisk inblick. Svenskar tycker att pandemin är tuff, men det sätts lätt i perspektiv till vår historia som varit rätt grym.

Vad som började som en kul grej har nu tagit över Tobias Instagramflöde och TV4, SVT och Aftonbladet har uppmärksammat hans sidoprojekt.
– Jag trodde att jag skulle kunna beta av det rätt fort. Men det har tagit ett tag, så nu har jag omkring 50 platser kvar tror jag. Men varje gång det tunnas ut så hittar jag nya. Det finns en lista över vad som utmärkts med symbolen men när jag gjort stickprov har den inte stämt, så jag vet inte riktigt hur många platser som fått symbolen.

Tobias egna favoriter är borgar, slott eller ruiner.
– Det finns så mycket spännande historiskt kring dessa platser. De tristaste är naturreservat, för mig är det bara gräs, buskar och träd (skrattar).

Sevärdheter har dock visat sig vara ett vitt begrepp och alltifrån naturreservat och ruiner till hotell och köpcentrum(!) bär symbolmärkningen.
– I Borås har man sevärdhetsstämpel på ett köpcentrum med H&M, McDonalds och Kapp-Ahl. I Varberg har ett nöjesfält som varit stängt i 20 år stämpeln. Så det varierar verkligen.

I selfie-erans tid är det lite överraskande att Tobias inte själv är med på sina bilder så ofta.
– Om jag springer på nån så kanske jag frågar om de kan ta en bild men jag vill inte överexponera mig själv.

Har du fått ragg via kontot?
– Haha. Det är en ganska bra kontaktannons som öppnar för konversation. Folk tycker att det är attraktivt med ett intresse och driv. Jag har inte träffat så många gaykillar som har det här intresset, så det sticker ut lite. Och jag har förenat nytta med nöje och tagit med dejter ut.

Så, ”Jagar sevärdheter på dagen och killar på nätterna” är en rimlig rubrik?
– Hahaha, det var du som sa det.

Men det finns ju ändå ett slut på det här, fortsätter du utanför nämnt område?
– Nja, målet är ju det här området. Det kommer att vara tråkigt att det tar slut men så får det nog bli. Jag får börja jaga annat då (skrattar).