Idag öppnar Sveriges första äldreboende med HBTQI-avdelning i Handen utanför Stockholm. Syftet är att erbjuda en unik boendemiljö för en stor grupp äldre i Stockholmsregionen. ”Vi vill skapa en inkluderande miljö där alla får vara sig själva till hundra procent”, säger verksamhetschef Jane Lundvall.

På vård & omsorgsföretaget Frösunda förvånades man över att det i Sverige år 2021 inte erbjuds en äldreomsorg anpassade för äldre hbtqi-personer.

– Förvisso finns ett antal hbtqi-certifierade äldreboenden, men inte renodlade verksamheter eller avdelningar där målgruppen kan känna samhörighet, tillägger Antonio Mir Cabot, regionchef på Frösunda och ansvarig för Hanvedens äldreboende.

I samarbete med RFSL har man utformat Hanvedens regnbågsavdelning med aktiviteter och evenemang. Konst, kultur, underhållning och firande av Pride kommer vara självklara inslag. På väggarna hänger fotokonst med bland annat kända hbtqi-personer genom tiderna – Eva Dahlgren, Selma Lagerlöf, Oscar Wilde och Peter Jöback för att nämna några.

Under sommaren har personalen genomgått en utbildning där hela verksamheten blivit HBTQI-certifierad, och i mitten av september ska de första gästerna flytta in.

– Det är på tiden att Sverige får sitt första äldreboende med en hbtqi-inriktning. Vi ser att det finns en särskild utsatthet för ofrivillig ensamhet hos målgruppen, mycket på grund av att man inte har så mycket kontakt med andra hbtqipersoner, säger Vanja Braathen, projektledare på RFSL:s projekt Äldrefrågor.