Att komma ut är något som de flesta hbtq+personer har en relation till. Vare sig det är något vardagligt som att för första gången använda pronomen i samtal om sin partner med nya människor eller ett klassiskt ”komma ut” samtal med familjen.

Här kommer tre komma ut-historier och tre tips för dig som är sugen på att ”komma ut” med något.

Ella Hedström, artist och Idol 2020

Hur kom du ut?

– Min historia är egentligen lite konstig. Jag skulle nog säga att jag aldrig riktigt ”kom ut” för jag kände inte att det behövdes. Jag ville aldrig riktigt bestämma något, jag hade många pojkvänner när jag växte upp, och det kändes alltid som att jag behövde välja om jag gillade tjejer eller killar, eller vad jag gillade ”mest”. Och det blev ju alltid killar för det var enklast. Jag hade inte riktigt lärt mig att jag kunde gilla alla, så det kom aldrig riktigt på tal. Förrän en random eftermiddag, när jag var 19 och satt bakis med min mamma på altanen. Hon frågade om jag hade haft det kul kvällen innan och jag berättade att jag träffade världens härligaste tjej igår och att vi skulle på dejt senare i veckan. Hon tittade på mig och frågade ”Men Ella är du gay?”. Jag skrattade och svarade tillbaka ”nej jag är pan mamma.” Hon svarade ”Men varför har du inte sagt något! Vi måste fira med tårta!”

Ditt bästa tips till någon som vill komma ut?

– Jag har verkligen haft tur och fått den härligaste, mest kärleksfulla familjen. Det har bara varit support. Men gud vad jag undvek den konversationen, för jag orkade inte försöka svara på frågor som jag själv inte visste ett skit om. Men det är okej att inte veta, det är okej att pröva sig fram och framförallt älska den man älskar – och att inte behöva förklara för någon om man inte vill.

Oskar Sternulf, skådespelare och ständigt aktuell med föreställningen ”Komma ut”

Oskar Sternulf

Hur kom du ut?

– Jag kom ut som bisexuell väldigt sent, 22 år gammal. Det var för min tjejkompis när vi satt och spelade Super-Mario. Det har jag också med som en av scenerna i min hbtq+-monolog ”Komma ut” som till viss del är självupplevd.

Ditt bästa tips till någon som vill komma ut?

– Prata med någon som du verkligen känner dig trygg med. Ibland kan det vara skönt att göra det anonymt, kanske via nätet eller en app. Du kommer att må så mycket bättre när du tar klivet. Den som mår sämst av att du inte kommer ut är ju du själv.

 

Isabelle Hed, student och praktikant på QX

Isabelle Hed

Hur kom du ut? 

– För ungefär tre år sedan kom jag ut som någon slags semiflata. Jag och min flickvän satt tillsammans när jag nervöst slängde i väg ett gruppsms till min familj och berättade att ”jag har blivit kär i en tjej”. Pappas respons var att jag skulle bjuda över henne på mellomys helgen därpå. Mammas dröm om en svärson kastades i sjön men det dröjde inte länge innan hon insåg att en svärdotter är mycket bättre. Sen var det inget snack om saken!

Ditt bästa tips till någon som vill komma ut? 

– Att skicka ett ”komma ut”-sms till sin familj låter kanske lite okänsligt men efteråt kände jag äntligen smaken av frihet. Det finns inga dåliga sätt att komma ut på. Om du inte kan prata med din familj så hitta någon annan att lätta på hjärtat för. Jag är rätt klyschig och brukar skriva låtar om mina känslor, så om du har gitarren till hands kanske du kan skriva en liten trudelutt.