Äkta makarna Matthew Nielsen och Brynn Embley från Michigan USA, delar en gemensam kärlek till Harry Potter och till att resa. Något de inte delar är sexuell läggning. Matthew är nämligen gay medan Brynn är heterosexuell. En olikhet som de dock säger inte är oövervinnlig.

– En gemensam besatthet av böcker och resor kan tydligen göra underverk för en relation, konstaterar Brynn på parets blogg där de delar med sig av sitt annorlunda äktenskap.

Paret träffades i kyrkan och Brynn skriver att hon föll pladask.

– Han sticker ut och inte bara på grund av hans längd. Det var också hans lockiga hår, smittande leende och hans livsglädje.

https://www.instagram.com/p/CViryNvl-YX/

De började dejta och fattade tycke för varandra men efter ett tag berättade Matthew att han var gay, något som Brynn då inte lade någon vikt vid.

– Jag blev inte jätteförvånad när han kom ut och jag brydde mig inte särskilt mycket. Eftersom han ändå valde att spendera sin tid med mig så spelade hans läggning inte någon större roll. Jag kände mig aldrig hotad av hans läggning.

Efter ett par månader gjorde Matthew hastigt slut och började dejta en man. Uppbrottet lämnade henne förkrossad. De hade fortsatt kontakt då han erbjöd sig att vara kattvakt åt henne när hon skulle ut och resa. När de sen möttes igen slog det gnistor och slutligen frågade Matthew om de skulle prova på nytt.

Sedan dess har paret gift sig och fått två döttrar. Nu delar de med sig av sitt liv i vad de kallar för en ”olikläggning-relation” på Instagram.

De beskriver att äktenskapet har sina problem, men att de har ett bra sexliv tack vare regelbundna samtal med feedback och tips till varandra.

– Vi rekommenderar inte att alla andra ingår i olikläggning-relationer. Vi delar bara hur vår relation ser ut. Ibland är det jättesvårt och vi båda kan undra hur våra liv skulle se ut om vi var i mer sexuellt lockande relationer. Vi försöker att få den delen av vår relation att fungera tillsammans med de komponenter som fungerar perfekt.

Sexologen om olikläggning-relationer

Leg. psykolog och sexolog Tanja Suhinina.

QX har pratat med psykologen och sexologen Tanja Suhinina för att reda ut fenomenet olikläggning-relation.

Övervinner kärlek allt, inklusive sexuell läggning?

– Nej, det gör det inte. Däremot är det inte jättekonstigt att man kan tycka att sex är trevligt fast man inte är attraherad. Alla har väl någon gång legat med en person som de kanske inte tycker är jätteattraktiv men situationen i sig kanske är spännande och sexig, som onani med någon man gillar. Jag tror inte att det är lätt för många men det är inte omöjligt.

Har du i ditt yrke hört någon beskriva en olikläggning-relation?

– Nej jag har inte det. Jag tror att det här är så pass ovanligt i Sverige idag att om jag hade haft ett sådant fall skulle jag inte kunna uttala mig om det. Jag misstänker att det ofta i så fall finns en idé om varför man är gift som inte handlar enbart om att man ska vara kåta på varandra. Kanske en religiös eller kulturell övertygelse som gör att det i stora drag känns värt att avvika från sin läggning. Även om man säkert skulle kunna ha bättre sex med någon annan.

Hur vanligt upplever du att det är att personer som är homosexuella ändå väljer att leva i en heterosexuell relation?

– Det finns ju och det har alltid funnits historiskt. Till exempel finns det otroligt många homosexuella som har barn som blivit till i ett heterosexuellt förhållande. Den relation som syns utåt har sett ut på ett sätt sen har de kanske haft andra relationer som inte synts.

Är det viktigt att vara tillsammans med en person som överensstämmer med ens läggning?

– Ja det är det, och det kan man se genom att titta på hur många homosexuella personer som tagit väldigt stora risker för att ändå få vara med någon som de är attraherad av.

Ser du någon fara med att promota olikläggning-relationer?

– Det farliga är ju att den här typen av relationer kan användas som förebild för att motivera personer att gå in i relationer som inte är bra för dem. Man ser att det fungerar för just dessa personer och använder det som ett exempel, fast det sannolikt inte skulle fungera för de allra flesta.