De migrantarbetare som bygger VM-området i Qatar har brist på vatten och jobbar under farliga arbetsförhållanden samtidigt som de inte har rätt att lämna landet eller byta jobb. Sedan Qatar belönades med värdskapet har 6 500 arbetare dött på platsen, rapporterar The Guardian.

Igår stod det klart att Danmarks herrlandslag kvalat in till VM. Men de planerar inte att åka i tystnad.

De danska spelarna kommer att ha budskap om mänskliga rättigheter på sina träningskläder. Laget och personaltruppen kommer också att begränsa sina besök till landet till de absolut mest nödvändiga, skriver Skysports.

VD för det danska fotbollsförbundet (DBU) Jacob Jensen förklarar protestplanerna.

– DBU har länge varit starkt kritiska till att fotbolls-VM hålls i Qatar och nu intensifierar vi våra ansträngningar och kritiska dialog ytterligare. Vi tänker utnyttja det faktum att vi har kvalat in och arbeta för förändring i landet.

Svenska fotbollsstjärnan Magdalena Eriksson uttryckte nyligen sin kritik mot landet, där homosexualitet bestraffas med fängelse, och sa att hon som spelare skulle ha blandade känslor om det var fotbolls-VM för damlandslaget som lagts där. Hon poängterade också att hon som lesbisk inte skulle vilja resa till landet för semester.

Fotbolls-VM för herrar börjar i november 2022.