Förra årets Diamantbollen-vinnaren Magdalena Eriksson, 28, riktar kritik mot spelare i det svenska herrlandslaget i fotboll och efterlyser att fler tar ställning mot landets behandling av migrantarbetare och kriminalisering av hbtq-personer inför fotbolls-VM i Qatar 2022.

”Jag har inte hört många enskilda spelare höja sina röster och personligen är jag lite besviken att våra svenska spelare inte tar ställning. Jag förväntar mig inte att alla har en åsikt men till de som har det uppmuntrar jag dem att uttrycka den eftersom de har en ganska stor plattform.” skriver Eriksson i en krönika publicerad av I News.

Eriksson säger att om det hade varit damlandslaget som stod inför ett eventuellt världsmästerskap i Qatar, där homosexualitet är kriminaliserat och straffbart, så hade det definitivt varit ett samtalsämne i laget.

– Det hade helt klart gett mig blandade känslor. Som lesbisk hade jag aldrig valt att åka på semester till ett land som Qatar, där homosexualitet är olagligt.

Efter sin efterlysning av engagemang från herrlandslaget mot värdlandets bristande mänskliga rättigheter, konstaterar hon att det finns två alternativa vägar framåt. Antingen bojkott eller att välja att delta samtidigt som man gör sin ställning tydlig.

I kvalmatcherna inför VM har flera landslag valt att markera mot Qatar. Norge som först diskuterade en total bojkott har i samband med kvalen burit tröjor med texten ”Human Rights – on and off the pitch”. Nederländska spelare har haft tröjor med texten ”Football supports change”. Och Tyskland stavade ut ”Human Rights” på sina tröjor efter sin vinst i VM-kvalmatchen mot Island.

Igår spelade herrlandslaget en kvalmatch mot Spanien. På presskonferensen inför svarade Victor Nilsson Lindelöf på Erikssons kritik och sa att han sagt vad han tycker och tänker när han fått frågor om VM i Qatar, rapporterar DN.

– Jag tycker att jag har gjort ganska tydligt med det här förut när vi har pratat om det. Det är ganska svårt för mig att ändra på var VM spelas, men jag har sagt vad jag tycker och tänker. Då har hon kanske inte lyssnat på vad jag har sagt, säger Nilsson Lindelöf.

2010 stod det stod klart att Qatar är VM-värdland och nu färdigställs bygget av arenor och VM-område. Byggarbetet utförs främst av migrantarbetare från Bangladesh, Nepal, Indien, Pakistan och Sri Lanka med exploaterande arbetsvillkor. Enligt The Guardian har hittills 6 500 arbetare dött på byggplatsen sedan 2010 vilket motsvarar 12 migrantarbetare i veckan.