Ya Hayati, ”jag älskar dig” eller ”min älskling” på arabiska, är en fiktiv podd som handlar om Nydalabruden Nesreen som blir kär i relationsanarkisten Lily. Tjejerna träffas under en sommar i Malmö. Men klockan tickar – relationen har nämligen ett bäst före datum. När sommaren tar slut kommer Lily ta sitt pick och pack och dra till England för plugg.

– Jag ville berätta en relationsbaserad historia och inte en historia som handlar om att komma ut. Många historier fokuserar på problematiken med att vara queer, men jag ville komma bort ifrån det i den här ”filmen för öronen”, säger producenten Sofia Esfandi och fortsätter:

– Den här podden handlar om att vara ung, dejta och vetskapen om att relationen har vissa begränsningar och hinder.

Idén till podden växte fram genom Sofias egna upplevelser från sitt liv som rasifierad queer i Malmö. Hennes företagsidé handlar om representation – att berätta historier som vanligtvis inte får höras.
– Det är inte en självbiografi men jag har utgått ifrån mig själv och min värld. Det saknas många berättelser och jag saknar att känna igen mig i olika sammanhang. Det är det jag försöker att lyfta i podden. Men såklart det finns perspektiv som inte jag heller tänker på, som funktionalitet och urfolksperspektiv exempelvis. Det är lätt att man blir snäv i sin egen blick!

Ya Hayati släpptes förra veckan och Sofia har sedan dess fått överväldigande fin respons. Extra svaga är lyssnarna för malmöitiskan!
– Responsen har varit så fin! Jag tror att folk har längtat efter den här typen av berättelser. Sedan så är det många som är stora fans av malmöitiska, vi har fått kommentarer som ”det här låter så äkta”. Kanske har det att göra med att man så sällan får höra malmöitiska!

Blir det någon uppföljare?
– Redan under inspelningen var röstskådespelarna nyfikna på om det skulle bli en annan säsong. Vi får se hur jag känner, men karaktärerna är unga och mycket kan hända!

Podden finns att lyssna på här!