Det var i december som den erotiska kortfilmen ”Departhenon” släpptes och det dröjde inte länge innan den blev viral på nätet. I ett klipp ur filmen kan man se två män med ansiktsmask som har sex med varandra framför turister på en plats som UNESCO klassar som världsarv, rapporterar PinkNews.

De anonyma filmskaparna beskriver sig själva som hbtq+ aktivister och berättar att sexscenens utspelningsplats Parthenon valdes med omtanke. Den historiska platsen är enligt dem ”för många en symbol för nationalism, kommersialisering, masskultur och puritanism”. Vidare hävdar de att filmen även är en politisk handling.

“En del av oss utsätts för fysiskt och verbalt våld på grund av våra val och uttryck av sexualitet… vi kommer att leva ut vår kärlek och sexualitet som vi vill och försvara vår existens och samexistens offentligt.”

När myndigheten fick nys om filmen slog de näven i bordet och startade en utredning. Tjänstemän från det grekiska kulturministeriet säger att filmen inte fått tillstånd att spela in på Akropolis. De menar att man måste visa respekt för monumentet och att det inte är en plats för aktivism.

–  Så snart som möjligt kommer vi att hitta de ansvariga för denna illegala filmning, säger ministeriet.

Spyros Bibilas, skådespelare och ordförande för Greek Actors Association, säger i en intervju på den grekiska tv-kanalen ANT1 att han skäms över att se filmen.

– Ingen kan använda den heliga klippan på Akropolis för så kallade aktivistiska handlingar och revolutionära handlingar, som i själva verket både är dumma och omoraliska, säger Bibilas och fortsätter:

– Jag anser faktiskt inte att detta är aktivism… som grek skäms jag!