Darkside.se rapporterar den 11 februari att en av Stockholms nöjesprofiler och livsbejakande personligheter, Lennart/Leonard ”Leonora” Fröstad har avlidit i en ålder av 83 år.

Lennart ”Leonora” blev genom sin klubb Kinks & Queens, en central moder för en blandning av kinky-intresserade, transpersoner och regnbågsmänniskor i Stockholm. För detta fick han bland annat en utmärkelse av kulturföreningen Tupilak med motiveringen att ”bekräfta att regnbågskulturen i alla dess former är ett kraftfullt och värdigt vapen mot homofobi, intolerans och inskränkthet”.

Förutom Leonoras fantastiska skratt var det med hälsningsfrasen ”Hallo Darlink und lieblink” som många av oss minns henne. Och såklart det rödblinkande cykellyset som satt under den kortkorta klänningen och de läckert svarta strumpbyxorna för att dra alla blickar till rätt ställe, gärna blinkande till tonerna av ”A Big Big Girl ”. Och ja, Leonora var verkligen en big girl!

Kink & Queens öppnade den 10 januari 1995 på Kungsholmsgatan 20, under en tid då Stockholms nattliv fullkomligt blommade. I första numret av QX, då som en bilaga till gaytidningen Reporter som körde specialsidor för trans, hiv+, qvinnor och läder-scenen berättar Leonora, i texten kallad Elleonora, under rubriken ”Klubb-boom i Stockholm: ” Temat är att alla skall må bra. Vi är angelägna om att få en bra mix. 10% av alla grupper. Målet var att få ett ställe för de som inte alltid är genuina fetischer, men som gillar att träffas och klä upp sig. En tid i Stockholm då SLM var livsfarligt men oj så härligt knökfullt och såväl läderflator, som hetero-BDSM:are kunde hyra in sig. Då Madame Kerstin drev Hjärter Dam, bara några kvarter från Kinks & Queens och Jean Skarstedt gjorde succé med fetisch-technodunkande klubben Extrakt eller X-Tract (kärt barn hade massa namn ingen fattade helt hur det skulle skrivas).

Leonora ville hela tiden skapa en välkomnande och öppen scen för såväl nyfikna, lite light-fetischistiska att mötas och blandas med hard core-gänget! Och såklart utgjorde  alla transpersoner i hela sin bredd av identiteter, alltid minst 10% av festen!

När vi hängde på Side Track, eller Lennart ringde QX för att babbla lite berättade han ofta stolt om sin koppling till jordbruket genom sin uppväxt i Haninge söder om Stockholm. Lika stolt var Lennart över sin tid som röjdykare i den svenska marinen och självklart var några av hans kompisar från den tiden med då 70-årsdagen firades. Han var också stolt, mycket stolt, för sina många år i New York inom reklambranschen där han hämtat inspiration till att skapa något mer internationellt i den lilla små-huvudstaden långt upp intill polcirkeln. För att inte tala om hans många medaljer i Eurogames med simlaget Stockholm Dolphins.

Men kanske var det stoltaste ögonblicket för Leonora då hon, så som en gång Anita Ekberg, under WorldPride i Rom 2000 badade i Fontana di Trevi. Tala om grädde på moset!

Det var inte alltid som klubbfixandet gav nog med slantar och inte alltid som ekonomin var på topp. Men Lennart verkade inte någonsin vilja ge upp. Kinks & Queens kom och gick i olika lokaler, ibland fullsatt och ibland lite glesare men alltid lika kärleksfullt, fram till att hans hälsa och ork inte riktigt pallade nattsuddet.

Nu när Lennart har dött efter en tids sjukdom, så är det den sista av den helt fantastiskt välkomnande och öppna fetisch-scenens tre klubbgiganter som lämnat oss. Samma kärleksfulla tack går till Lennart ”Leonora” Fröstad som vi redan fått uttrycka till minnet av Madame Kerstin och Jean Skarstedt.

Jag tror att Leonora har med sig sitt cykellyse dit hon nu farit för att se till att det blinkar förföriskt rött för oss alla för all framtid!