Journalist Anders Sven Carl Spegel blev 57 år gammal.

Han somnade in lugnt och stilla i söndags efter en tids sjukdom. Anders var en social man som lärde känna alla sina grannar samma dag han flyttade in i kvarteret – och all personal nere på ICA. Anders bjöd in sin omgivning till samtal. Det var diskussioner om enklare ämnen ur vardagen, djupare samhällsfrågor likväl ämnen från politik och HBTQ-scenen. Han var en intellektuell man, en konstnär och journalist vars intresse för journalistiken väcktes under studierna i socialpsykolog på Uppsala universitet. Anders har bland annat jobbat för TV4, TV3, SVT och Titan där han var med och gjorde ”Extreme make over”. Men det var i etermedia Anders trivdes bäst och han kom att jobba mycket med dokumentärfilm. I ett av Anders senaste projekt reste han till Thailand för att göra en dokumentärfilm om prostitutionen, och strax före coronapandemin var Anders, tillsammans med sin make, på väg att spela in en dokumentärfilm i Sri Lanka om psykisk ohälsa.

Anders älskade att resa, ett intresse som säkert kom från barndomen. Hans pappa var maskiningenjör på SAS och de reste utomlands tre till fyra gånger om året. Intresset för film var stort och Anders var engagerad i Folkets Bio, han var moderator för filmfestivalen i Göteborg och han var på filmfestivalen i Cannes där skådespelaren Mads Mikkelsen berömde Anders för sin fina smoking. Han hade även ett brinnande intresse för hbtq-rörelsen och var med och grundade Björnföreningen i Göteborg samt och har suttit med i styrelsen för West Pride. Han var även med från start när Bögarnas Paradis (BP) grundades. Intresset för hbtq-aktivism lyste även igenom i hans konstuttryck när han under sina sista år börjar med fotokonst, något han utvecklade under sina konststudier på Valand.

Det var inte bara intresset för journalistik som väcktes under tiden på Uppsala universitet och resorna mellan Luleå och Stockholm. Anders lärde känna sin blivande make Henrik. De flyttade ihop i Göteborg. När Anders tillstånd försämrades valde de i fredags att gifta sig. De spenderade natten tillsammans på hospis och maken Henrik skämde bort sin älskade med favoritgodiset geléhallon och cola-zero.

På söndagen somnade Anders lugnt in och maken Henrik tog ett stilla farväl. Anders var en fantastisk människa. Intellektuell, rapp, kvick med orden och med ett hjärta av guld. Han är saknad.