Zaya Wade, dotter till den amerikanska basketlegenden Dwayne Wade och styvdotter till skådespelerskan Gabrielle Union är ofta synlig i sina föräldrars sociala medier. Hennes pappa har i flera intervjuer pratat om dottern och uttryckt sitt stöd för henne.

– Zaya kände till två saker, homosexuell och heterosexuell. Men hon gjorde mer efterforskning och kallade till ett familjemöte och sa ”jag tror inte att jag är gay” och så gick hon igenom sin lista och sa ”såhär identifierar jag mig själv, som en ung tjej”, berättar Dwayne i en intervju med Good Morning Americas Robin Roberts.

– Min dotter var min första interaktion med det här ämnet. Förhoppningsvis hanterar jag det på rätt sätt. I vårt hem ser vi min dotters leende, vi ser det självförtroende hon har genom att kunna gå runt och vara sig själv. Det är då jag känner att jag gör rätt.

Nu öppnar Zaya själv upp om sina erfarenheter av att vara en ung transtjej i en intervju på Instagram med Teen Vogue och The Trevor Project.

– Jag önskar att fler vuxna skulle förstå och inte förminska hur förvirrande, obekvämt, abrupt men också hur vackert det är att vara en del av hbtqi-communityt.

Zaya tog också upp sina erfarenheter av att vuxenvärlden har en tendens att bortförklara transidentitet hos unga som en ”fas”.

– Många bortförklarar det med att ”du bara går igenom det här just nu, det är ingen fara”. Det blir många ogiltighetsförklaringar av ens känslor. Även om de accepterar dig som trans.

Vidare säger Zaya att hon hoppas att hennes synlighet och öppenhet kan fungera positivt för andra unga hbtqi-personer.