Dokumentärserien Tjejer som oss, där fem transtjejer berättade om sina liv, släpptes 2016. Öven en natt blev Heidi Ingensdotter kvinnan vi inte kunde sluta fascineras av.

Hon växte upp i Iran och kom till Sverige 2008 efter en lång flykt från förtryck under ultrareligiösa förhållanden, som hon i tidigare intervjuer med QX generöst delat med sig av.

”Min familj var väldigt religiös, även om man jämför med andra religiösa familjer så var vi extrema. Jag passade aldrig in i deras mallar och var väldigt androgyn. Det fick min pappa att tro att jag var besatt av satan, och han försökte driva det ur mig genom exorcism. Jag satt i en isoleringscell i mörkret i sju månader, syftet var att uppfostra mig till att bli vad min pappa tyckte var rätt. Sju månader kanske inte låter så länge men för en fjortonåring är det väldigt lång tid” berättade Heidi för QX 2016.

Heidi var både fotograf och modell. Hon fotades flera gånger av Elisabeth Ohlson och syntes bland annat i Ohlsons utställning ID:TRANS.

Dödsorsaken är för oss i skrivande stund ännu okänd. Jag vill avsluta med ett citat från Heidi från en fika vi tog på Centralstationen i Stockholm vintern 2016.

”Jag är helt rotlös idag, men mitt liv är inget mörker. Min historia är ljus och jag har alltid älskat livet även om livet har gjort det svårt för mig”.

Heidi, längst till vänster, prydde omslaget för QX oktober 2016 tillsammans med de andra tjejerna från "Tjejer som oss".

Läs Intervjun med Heidi Ingensdotter i Månadstidningen QX