QX tidigare omslagskille Mattias Isacsson flyttade för några år sedan till Barcelona. På helgerna hjälper han sin svenske rumskompis Alexander Hallonqvist med gayklubben BeFAKE samtidigt som han söker jobb inom medieproduktion.

Fredag för snart två veckor sedan trodde Mattias att han hade fått en hemorrojd. Han köpte en receptfri salva mot besväret på apoteket. Men dagen efter hade det blivit värre.

– På lördagen kändes det som att jag hade flera stycken hemorrojder i rumpan. Och på måndagen kändes det som att jag hade haft storbesök där bak under hela helgen, fast på ett dåligt sätt.

– Jag hade inte en tanke på att det kunde vara apkoppor. Allt som jag hade sett förutom hemorrojderna var två små finnar på halsen. Visst tänkte jag att det var lite märkligt med finnarna eftersom jag inte brukar få det. Men jag trodde att det kanske hade att göra med värmen.

Smärtan från apkoppsbölderna i ändtarmen beskriver Mattias som fruktansvärd.

– Jag trodde först att det kanske hade blivit inflammerat för det gjorde så ont när jag försökte tvätta rumpan. Det blev många tårar och det var inte glädjetårar… Det gjorde verkligen jätteont.

Vårdpersonal backade bakåt efter han drog ner byxorna

Efter den plågsamma helgen sökte Mattias vård på en klinik för män som har sex med män.

– Jag fick dra ner mina byxor och då konstaterade de ganska snabbt att det var apkoppor. Då backade all vårdpersonal flera steg bort från mig direkt. Sen fick jag sitta på ett speciellt avskilt ställe och fylla i ett helt häfte med papper om sjukdomshistoria, hur många jag haft sex med, om jag var homosexuell. Det märktes att sjukvårdspersonalen var lite skraja för mig.

Han blev utskriven antibiotika, antiinflammatoriskt och smärtstillande och skickades hem för att isolera sig. Eftersom han bor tillsammans med en rumskompis fick Mattias spendera karantän instängd i sitt sovrum. Behövde han lämna rummet för att handla mat fick han bära både plasthandskar och munskydd samtidigt som han höll avstånd till andra människor.

– Apkoppor har känts som något långt långt borta, jag har haft den där ”det händer inte mig”-tanken. Man är så trött på att oroa sig efter covid att jag inte orkat oroa mig för apkoppor. Så när det väl var bekräftat blev jag faktiskt chockad och skiträdd.

Mattias tror själv att han blev smittat genom en sexuell kontakt.

– Det finns bara ett tillfälle som jag kan tänka att jag blev smittad på och det var när jag hade en närgången träff med en kille under inkubationstiden, och han hade en eller två små märken. De såg ut ungefär som finnar.

Imorgon ska Mattias på återbesök hos läkaren. Rumpan och tarmarna har läkt ut och de små finnarna är borta.

– Förhoppningsvis blir jag fri efter kontrollen imorgon. Jag är jätteglad att det här är över.