Är det första gången du blir intervjuad av QX?

– Nej jag var med en gång i ett reportage inför Pride 2017 om jag minns rätt.

Kärt återseende alltså. Hur känns det att vara här på Pride Park?

– Det var ju tre år sedan sist så det känns underbart att vara tillbaka. Vi är ett snack-tält så det är de viktiga samtalen vi lever för.

Vilken är den vanligaste målgruppen som brukar vilja samtala med er?

– På dagtid brukar det kommer en del föräldrar som är här med sina barn för första gången. Lite senare är det mest personer från communityt som kommer, säger Mats och fortsätter:

– Många har inte stolta föräldrar och vill berätta sin berättelse. Personer brukar också vilja ha råd hur man kan komma ut eller hur deras föräldrar kan bli stolta och engagerade.

Har du några tips till andra föräldrar?

– Det första du måste säga till ditt barn när den “kommer ut” är att du älskar den. Det är det barnet vill höra. Och läs på! Fråga inte ditt barn alla frågor. Vänd dig till oss om du känner en rädsla eller oro. Föräldrar har också en komma ut process.

Vad är din historia?

Vår dotter kom ut när hon var sexton. Det var inte konstigt för oss men det uppkom en del frågor. Först tänkte vi “kommer hon att kunna träffa någon nu?”, men det är ju inte omöjligt bara för att man är lesbisk (skrattar). Det andra vi tänkte var om hon kommer utsättas för våld eller trakasserier på grund av sin läggning. Sen uppkom även den idiotiska barnbarn-frågan, säger Mats och fortsätter:

– Men när man nyktrar till tänker man “vill hon ha barn överhuvudtaget?” och “kan hon få barn?”. Dessutom finns det ju massa sätt att skaffa barn även som lesbisk. Och vad är viktigast egentligen? En lycklig dotter eller att jag ska bli morfar? Svaret är ganska givet – jag skiter i barnbarnet.

Vad är det viktigaste budskapet du vill att folk tar med sig efter att ha samtalat med er?

– Att du inte är ensam. Det är samma barn som förut bara att du fått ett större förtroende. Förvalta det förtroendet. Älska ditt barn, stötta ditt barn och respektera ditt barn.

 Vad hoppas du få ut av Pride?

Jag hoppas att jag kan nå ut med min kärlek till de som inte har stolta föräldrar. Vi på Stolta Föräldrar är stolta över er. Min dotter vet att jag är stolt över henne så jag behöver inte gå paraden för hennes skull, men jag behöver gå för de som inte har stolta föräldrar.