Den 7 november 1992 gick Pekka Heino och Erik Kristensen på sin första dejt. Det var en blind date fixad av deras gemensamma vän Ulrika Uhlin.

– Ulrika var sångpedagog och Erik tog lektioner hos henne och jag och Ulrika gick på samma gymnasieskola och lärde känna varandra genom gemensamma vänner. Hon tyckte att jag och Erik ”spelade i samma tonart” och att vi borde träffas. Erik hade ju fördelen att han hade sett mig på TV och visste hur jag såg ut men jag hade inte ens sett en bild på honom. Det var inte som nu när man kan kolla upp någon hur lätt som helst. Så det var på vinst eller förlust som jag gick med Ulrika för att se Blodsbröder på Intiman som Erik spelade i och jag såg honom för första gången när ridån gick upp. Efter musikalen gick jag, Erik, Ulrika och en annan kille från ensemblen till Tranan för att äta middag, berättar Pekka.

Och visst var det kärlek vid första mötet, för sedan dess har de firat den 7 november som årsdag. Idag hade de alltså varit vid varandras sida i 30 år. När vi gratulerar till gaysvängens längsta relation skrattar Pekka, och påpekar att det säkert finns några par som slår dem.

– Vi har fått en del kommentarer under åren, som när vi har firat 20 år eller 25 år tillsammans så har vissa sagt att ”det väl går av sig själv efter så lång tid”. Men det gör det verkligen inte. Man får jobba på sin relation oavsett hur kort eller hur lång den är. Vi känner varandra mycket väl vid det här laget och det farligaste tror jag är att ta för givet att det bara ska rulla på. Man måste lämna utrymme för den andra att fortsätta att utveckla sig och det är nog det som vi har kämpat med. Men vi har alltid varit medvetna om att vi inte vet allt om varandra bara för att vi har varit ihop så länge.

Vilka är dina tre bästa tips för att få kärleken att hålla? 

– Respektera varandras behov att utvecklas. Se till att ha roligt ihop så att det inte blir för mycket vardag och passa er för att bli som kompisar eller syskon. Man måste hitta på lite bus och överraska varandra.

Hur firar ni ikväll? 

– Vi ska gå ut och äta på Esperanza. Det blir inte samma restaurang som den där kvällen för 30 år sedan men det blir i alla fall i samma kvarter.