Med anledning av Transgender Day of Visibility uppmärksammar vi sju älskade, coola, fantastiska och viktiga transpersoner som gjort avtryck inom populärkultursfären under de första månaderna av 2023.

Tone & Hugo

Tone Sekelius
Hon fick inte så höga poäng i Let´s Dance förra fredagen så vi håller tummarna för att Tone och Hugo lyckas bättre denna lördag. Efter att ha tagit sig direkt till final i Mello med Rhythm of My Show tidigare i år, gjort ett ursnyggt inhopp som domare i Drag Race Sverige och charmat tv-tittarna i Renees brygga så är detta Tones år att skina. Och då har det bara gått tre månader av 2023! I höst är Tone också aktuell med en ny säsong av Paradise.

Sasha Colby

Sasha Colby
Tävlar just nu i säsong 15 av Drag Race (WOW Presents Plus) och är kanske den främsta vinnarkandidaten med ett hittills solitt trackrecord. Sasha är uppvuxen på Hawaii i en konservativ familj som tillhörde Jehovas Vittnen, och den 38-åriga stjärnan är den första Hawaii-födda drottningen att tävla i RuPaul-tävlingen. Sasha är ”dragmamma” till Kerri Colby, som tävlade säsongen innan, och innan covid-pandemin anordnade hon en transklubb på LA-klubben The Chapel.

Laith Ashley.

Laith Ashley 
Den dominikansk-amerikanske modellen, artisten, aktivisten och skådespelaren kom ut som gay som 17-åring, och som stolt transman när han var 23. Året efter började han genomgå sin transition och antog snart namnet Faith, som betyder ”lejon” på arabiska. I januari skapade Laith rubriker som hunken som hade en het romans med världens just nu hetaste artist Taylor Swift i hennes video Lavender Haze.

Hunter Schafer.

Hunter Schafer
Euphoria-skådisen lever livets liv mellan inspelningarna av den populära HBO Max-serien. Den 24-åriga stjärnan är ihop med motspelaren Dominic Fike, har stora reklamkontrakt med modehus som Thierry Mugler och Prada, och dyker senare i år upp i nya Hunger Games-filmen Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes i rollen som Tigris Snow. Nyligen skapade hon rubriker då hon dök upp på Vanity Fair Oscarsfest iklädd en långkjol och endast en fjäder över brösten stajlad av superstylisten Law Roach.

Lee Christiernsson.

Lee Christiernsson
Hon gjorde succé som prisutdelare på QX-galan tidigare i år och hennes modiga Att bli Lee-dokumentär i TV4 fick svenska folket att få upp ögonen hur det är att komma ut som trans efter att ha levt sitt liv i fel kropp under större delen av sitt vuxna liv. Hon är en viktig röst för alla transpersoner som kommit upp i en mogen ålder, men som har hela livet framför dem. Som den de alltid velat leva som.

Zaya & Dwayne Wade.

Zaya Wade
Som dotter till basketstjärnan Dwayne Wade hamnade tonåriga Zaya Wades trans-resa i offentligheten tidigt, och hon kom ut som 12-åring. Hennes pappa och skådespelande styvmamma Gabrielle Union har otröttligt stöttat sin dotter offentligt och de höll tidigare i år ett tal under NAACP Image Awards där de tog emot pris för att ha uttryckt starkt stöd för både Zaya och transrörelsen. I februari gick Zayas namnbyte igenom, hon prydde sitt första tidningsomlag för trendiga magasinet Dazed och hon debuterade nyligen som modell och gick visning för stora modehuset Miu Miu. Wade Done!

Brian Michael Smith
Texas-baserade brandmannen Paul Strickland i Disney Plus 9-1-1:Lone Star spelas av Brian Michael Smith. I serien har han ett komplicerat förhållande till sin syster sedan han kom ut.  Smith valdes till en av världens sexigaste män av tidningen People och visade stolt barbröstad upp sig i brandmans-outfit i tidningens ”sexigaste” nummer 2021. Hans första stora roll var som Toine Wilkins i Queen Sugar och det var genom det genombrottet han kom ut som stolt transman inför hela världen. Just nu har han en viktig roll i den populära actiondrama-serien.