Ett psykologistipendium förde Lemarc Thomas till London under sena tonåren, och efter ett par års jobb med traumapatienter började han med matchmaking.  För snart tio år sedan tog kärleken till maken Michael Lemarc till Sverige och Stockholm, där bor paret nu och Lemarc driver sin matchmakingbyrå Tändstickspalatset i Stockholm.

Efter att ha jobbat
 som professionell matchmaker i tolv år såg han nämligen behovet att förändra förhållningssättet till hur man hittar kärlek.
– Människor är trötta på nätdejting och tålamodet tryter, i synnerhet efter pandemin. Jag upplevde att mångas känsla var att ”det måste finnas ett annat sätt”. Jag var trött på traditionell matchmaking, och ville göra det annorlunda. Ambitionen var att skapa den bästa möjliga strategin för människor att hitta kärleken – genom att kombinera den klassisk matchmakingkonst med ny forskning om kärlek och relationspsykologi. Resultaten har nästintill varit överväldigande, och 70% av våra kunder har hamnat i relationer efter sin tid med oss.

Lemarc Thomas Matchmaking jobbar med att få inblick i vem personen är som de jobbar med och vad de behöver i en relation . De ”dejtar” många potentiella matchningar för sina kunders räkning, och introducerar sedan de fåtal som de vet att personen i fråga har potential att bygga en relation med.
– Vi känner våra kunder på djupet; vi vet vad var och en attraheras av, deras värderingar, behov, mål, vi känner till deras förflutna och vilken typ av relation de vill ha i framtiden. Detta innebär att klienten enbart behöver ägna sig åt att känna, och kan fokusera sin dyrbara tid på att undersöka om det finns en romantisk koppling med de personer vi faktiskt presenterar.

Ni jobbar med så kallad holistisk matchmaking, vad betyder det?
– Vi utforskar en persons hela liv, skapar medvetenhet om vem du är, vad du behöver och hur man får det. Vi går längre än att bara gör introduktioner för att utforska alla vägar för att möta din match. Vi är inte ”bokstavliga” matchmakers, vi bryr oss inte om du träffar din partner genom oss och våra tjänster, på promenaden eller i hissen i ditt hus – vi utforskar alla vägar för att få det att hända och det viktigaste är i slutändan kärleken.

Så hur brett nätverk av HBTQ+personer har ni?
– Just nu har vi, förutom vår matchmakingtjänst för heterosexuella, ett brett nätverk av gaymän i Europa. Utöver detta har vår teammedlem och matchmaker Maya ständigt sitt öga på resten av vår regnbågsfamilj och hur vi framöver kan bredda oss för att finnas där för hela vårt community. Vårt matchmakingnätverk är internationellt med många spännande singlar här i Sverige och över hela Europa. De flesta av våra gayklienter vill antingen träffa någon i Sverige, London eller så är de öppna för var som helst i Europa.

Vad gör er till den mest exklusiva matchmakingbyrån i Skandinavien som ni kallar den?
– Matchmaking är lite av en premiumtjänst och vi arbetar noggrant med ett litet antal klienter åt gången. Vi är ett team på fem personer, som sätter upp introduktioner, samlar feedback och coachar människor under de tolv månader de spenderar tillsammans med oss under programmet. Det tar många persontimmar att träffa rätt för att göra varje klient rättvisa, och just därför är prislappen som den är (12-månadersprogrammet kostar från 25 000 euro…).

Vem har råd att lägga en sådan summa på att träffa någon?
– Det är sant att det här inte är för alla. Folk gör ofta misstaget att jämföra oss med dejtingappar. Men vi är inte Tinder – vi är ett boutiqueföretag som arbetar inom en nisch, med experter som gör saker på gammaldags sätt, genom personliga möten och time is expensive. Våra kunder är i behov av en hög nivå av personlig service, hanterad med diskretion och omsorg.

Du och Michael var det första samkönade paret som gifte er på Sankta Helena, hur var det att som ung gaykille växa upp på den ön?
– Det var en av de mest avlägsna platserna på världskartan, en liten ö mitt ute i ingenstans, där alla känner alla. Att växa upp här som ett homosexuellt barn är nog som att resa tillbaka i tiden. Det fanns inga öppet homosexuella Saints, eller St Helenians, som vi själva kallar oss, så jag förstod inte vad det innebar att vara gay. Givet att acceptansen och toleransen var så begränsad på ön, så kände jag mig inte fri att utforska min homosexualitet. ”And I screamed gay”, om du förstår vad jag menar!  Det var inte förrän som ung vuxen som jag insåg att jag älskade att vara homosexuell. Så när jag växte upp trodde jag inte att jag skulle kunna gifta mig eller bilda familj. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna ta hem en partner. För mig var ett mått på att vara kär om jag kunde tänka mig att gå hand i hand med någon på Jamestowns gator, något som kändes avlägset när jag växte upp.

– Jag hade aldrig föreställt mig att jag och min man Michael skulle gifta oss på Saint Helena – än mindre vara det första samkönade paret att gifta sig där. Första gången jag tog hem honom till Saint Helena, slutade det med att vi kampanjade för lika äktenskap och var med och bidrog till ändringen av äktenskapslagen. Två år senare gifte vi oss, i närvaro av vår familj och våra vänner, som fick bevittna och fira vår kärlek. Det fina med Saint Helena är att förändring kan ske snabbt.

Men hur träffades du och din man?
– På en sportfestival i Stockholm sommaren 2015. Jag mötte honom på en av efterfesterna, vi började prata och 24 timmar senare gick jag med på att flytta till Sverige. Vi hittade varandra i vårt ömsesidiga intresse för Brene Brown, och diskuterade sårbarhet och manlig intimitet. Jag kände en väldigt djup och trygg kontakt med honom, det var lätt att känna tillit och det fanns ingen tvekan hos mig.

Slutligen, vad är det för SVT-satsning som är på g?
– Vi har precis avslutat inspelningarna av ett tv-program tillsammans med SVT. Det är fortfarande lite hemligt, men jag kan nämna att det kommer ut i oktober i år och… det kan ha något att göra med dejting…