Årets yngsta bonde i Bonde Söker Fru är 23-årige hästbonden Joel som bor i Valbo, utanför Gävle. Han tävlingsrider i hoppning och driver en hästverksamhet från familjegården. Hans drömpartner är ”en händig kille som är lite äldre, men som inte nödvändigtvis delar hans hästintresse”.

Hur kommer det sig att du kom med i Bonde Söker Fru?
– Min kompis hade anmält mig till 2021, men då tackade jag nej för att jag dejtade en kille och det kändes inte rätt att hoppa på detta då. Men nu hörde dom av sig igen i början av året så jag sa ”ok, jag kör” .

Brukar du titta på Bonde Söker Fru?
– Om jag är hemma hos mamma kollar jag. Jag har inte sett så mycket, men nu har jag pratat med många som sett programmet och fått bättre koll (skrattar).

Vad gör man som hästbonde?
– Ja, du, det är massa fix och trix. Man släpper ut hästarna, ger mat, fixar i stallet, rider, mockar och lagar hagar. Det är fullt upp helt enkelt, men bokföringen slipper jag för den sköter mamma.

Du säger att din tilltänkta inte behöver ha ett stort hästintresse..?
– Det är ju kul om han kanske är lite intresserad av vad jag gör… I början tänkte jag att han absolut inte skulle ha nåt intresse. För jag vill inte ha nån som går och tycker till om allt. Jag har alltid gjort detta själv och det vill jag nog fortsätta med. Men sen öppnade jag lite för att han nog kan få ha ett hästintresse, men jag tror inte att det finns en sån kille.

Hur bor du?
– Jag bor inte på gården utan i en lägenhet två kilometer bort, men jag tillbringar mest tid här på gården som är mammas och pappas.

Hur länge har du varit singel?
– Hela mitt liv typ. Det är bara han jag berättade om nyss, som jag slutade jag träffa 2022. Sedan dess har det varit lugnt. Det är inte så lätt att dejta här i Valbo. Jag har Tinder, men det är inte så stort utbud, och ibland kan jag känna att det är dumt att lägga tid på nåt som inte kommer leda någonstans när man ändå har så mycket att göra. Men jag vill ju träffa någon.

Finns du på Grindr eller Qruiser?
– Jag har haft Grindr, men det är ju mer för ett snabbt ligg. Det är så lätt att vara anonym där och det ger ju inget i längden.

Du har en stor familj med elva syskon, och familjevärderingar är viktiga för dig, vad betyder det?
– Ja, jag har alltid velat bilda familj och skaffa barn och så. Jag har alltid haft folk omkring mig och mina syskon, som de flesta är lite äldre, har barn. Jag är yngst, nummer tolv, och växte till största del upp med bara min brorsa Jimmy som är två år äldre. De andra flyttade ut ganska snabbt eftersom de var åtta år äldre eller mer, så mina minnen består mest av att det bara var jag och brorsan.

Hur känns det att killar nu ska skriva brev till dig?
– Jag är faktiskt väldigt nervös. Kommer jag få några brev? Och kommer jag få något som är intressant för mig? Tänk om jag måste säga till TV4 att det här går inte? Men jag hoppas att många skriver och att de här ser en bra kille.

Hur är du när du är kär?
– Jag har bara träffat en person som jag dejtat lite och jag vet inte om jag var kär då. Jag tror inte det, för alla säger att man vet om när man är kär. Men jag vill tro att jag är nyfiken och stöttande.

Hur var det att komma ut för familjen?
– Jag har aldrig gjort det. Jag sa till en av mina systrar att ”varför behöver inte min bror Jimmy berätta att han gillar tjejer, om jag ska berätta att jag gillar killar?” Jag har aldrig riktigt fattat det där. Jag tycker det borde vara normaliserat att vara gay. När jag träffade killen jag dejtade tog jag bara med honom på mammas 60-årsfest och sa: Det här är ”XX”, och så var det inte mer med det.

Vad gör du när du inte rider eller är i stallet?
– Jag tränar en del, umgås med vänner och familj. Jag kollar inte mycket på TV, men har fastnat för Robinson eftersom jag känner Carro som är med, genom hennes systrar. Annars är jag inte mycket för att sitta i soffan. Sitter jag still för mycket så snurrar det för mig.

Så, vad söker du då?
– En stabil, snäll, mogen och rolig kille som kan få vara lite äldre än mig, men gärna inte mer än nåt år yngre. Jag dras till fräscha killar som tar hand om sig. Man behöver inte vara supertränad, utan mer bara bry sig om sig själv. Jag tycker humor är jätteviktig och vill inte ha någon butter person. Han får gärna också brinna för nåt, det kan vara jobb, välgörenhet eller ett intresse. Han får gärna kunna prata för sig och ta lite plats, för det behövs i den här stora familjen (skrattar).  Det gick ut i pressmeddelandet att jag söker en äldre kille, men jag är ju 23 och behöver kanske inte ha en 40-åring. Men kanske 34 typ. Eller däromkring.

Intresserad?

Här skriver du ett brev till Joel.