I senaste numret av QX som går att ladda ner som pdf redan nu intervjuas Anja och Filippa stort. Bland annat berättar Anja om reaktionerna på hennes sommarpogram.


Ladda ner QX november som PDF här

Anjas sommarprogram skapade löpsedlar och rubriker i flera dagar efteråt. Hyllningar och gratulationer fyllde tidningar och sociala medier. Dels för att hon kommit ut men även för att hon och Filippa skulle ha barn.
Men responsen från gayvärlden var inte enbart positiv…
– Nej, det har ju varit lite kritik, säger Anja.
Det här med att du inte ville bli en gayikon?
– Ja, hela den där grejen. I efterhand kan jag känna att jag kunde ha formulerat mig annorlunda. Men just där och då var jag så pressad av situationen. Det kändes som det fanns en utstakad väg för vad som förväntades av mig när jag kom ut och det där irriterade mig. Jag kände att andra kommer att bli besvikna på mig om jag inte direkt går med en gayflagga i prideparaden. Så det var otroligt viktigt för mig att få säga att jag gör det här på mitt sätt. I min takt.
– Det låter kanske konstigt men jag känner mig lätt obekväm med att stå i centrum. Jag är blyg och egentligen inte alls någon frontperson. Jag slinker gärna in bakvägen när det är dags att gå på röda mattan, jag gillar inte när fokuset hamnar på mig. Och det var det jag ville få fram.
– Det är lite svårt att komma in i en helt ny värld, säger Filippa. Man ska säga rätt saker och utrycka sig korrekt. Det är med rätt skakiga ben man står där som öppet homo.

– Folk sa innan jag kom ut: ”Åh du är sån stjärna, du kommer göra så mycket för andra”. Ja, det är möjligt, men låt mig få göra det på mitt sätt. Men visst, när jag hörde folks reaktioner efteråt känner jag att jag kunde gjort det annorlunda och utryckt mig bättre, säger Anja. Och jag känner stor respekt för de som gått före mig och jag är ödmjuk inför de som gjort det möjligt för mig och Filippa att leva ihop.

I QX intervjun berättar de dessutom om hur de fick tänka om i allt när de hade träffat varandra. Ingen av dem hade ju vari tillsammans med en tjej tidigare.

– Vi tittade på L word på dvd i början för att vi skulle lära oss nåt, säger Filippa. Vi tänkte, okej hur är det man gör (skrattar).
– Vi satt så här… (Anja gapar)
– …Nej, du satt inte alls så, du satt bakom soffan och kunde knappt titta, säger Filippa.
– (skrattar) Ja, men det var ju så jobbigt och så pinsamt. Första programmet är ju ganska rakt på också i nån pool.
– Ja, det var verkligen med skräckblandad förtjusning vi tittade, säger Filippa. Allting blev ju så nytt, man skulle tänka om i allting. Men som vi har skrattat…

Dessutom avslöjar de ännu en sak i QX novemernummer:

– Har du förresten något bra tips på ett gayresmål, undrar Filippa.
Du menar som man kan resa till över en helg?
– Nja…nä….. Men om man ska på typ smekmånad…
Anja tittar på mig och ler stort.
– Vi ska gifta oss.

Bilderna på Anja och Filippa är plåtade exklusivt för QX av fotograf Magnus Fond.
Ladda ner QX november som PDF här