En amerikansk Tiktokare vid namn Oliver Dixton, 30, delar med sig om sin resa som trans på sina kanaler. Förra veckan gick han ut i sociala medier om sitt missnöje över att SVT använt hans och andra influencers material i dokumentären utan att be om lov.
– Det känns definitivt som om det är en kränkning av min historia. Det är hemskt att ha min berättelse som ett vapen mot mitt eget samhälle, säger Oliver Dixton till QX. 

När Oliver visas i bild är det ett klipp från när han har gjort sin topp-surgery och tar på sig en t-shirt för första gången. I samband med att klippet visas nämner SVT begreppet “kultursjukdom”. De nämner även att sociala medier kan spela en viktig roll för varför denna “kultursjukdom” har spridit sig till väst och varför barn tror att de är trans idag.
– Jag har inte på något sätt via sociala medier blivit influerad av att vara trans, säger han i sin video och menar att det är fel att använda sig av hans material när han inte står bakom SVT:s påstående. 

Han känner sig besviken över att SVT har använt sig av hans material utan lov.
– Min reaktion är att det är en besvikelse att se ännu en push för anti-trans-propaganda. Det är en fortsatt användning och manipulation av desinformation för att göra transsjukvård till något det inte är trots att alla stora myndigheter och experter stödjer könsbejakande vård för både vuxna och ungdomar.

När QX söker SVT för replik får vi svar i ett mail:
– Redaktionen för dokumentärserien anser att klippen ryms inom citaträtten. Klippen har använts i syfte att visa hur flödet i sociala medier kan se ut, säger Catarina Wilson, kommunikationsansvarig SVT