Under en andlig utredning besökte duon hemsökta Österbybruk herrgård. När Oscar Dahlqvist befann sig uppe på vinden överväldigades han plötsligt av en främmande känsla i kroppen – en känsla som han aldrig tidigare upplevt som medium. Han beslutar sig för att lämna vinden. Längs trappan ned kände han plötsligt hur någon försökte fälla krokben. Denna händelse är bara en av många fascinerande upplevelser och mysterier som de utforskar och diskuterar i sina poddavsnitt i Andarnas talare.

Allt började för nästan ett år sedan när Oscar bokade en privat sittning hos Martin Ohlson som jobbar som medium. De hade aldrig träffats innan, men en vecka senare ringde Oscar upp Martin med en idé och frågade om de skulle starta en podd tillsammans. Martin är ett medium och jobbar med den ljusa sidan och Oscar är medial och jobbar med den mörka sidan och tillsammans skulle de bemöta både fördomar och sprida kunskap kring att jobba med det ljusa och de mörka sidorna och spiritualitet i allmänhet.
– När jag säger att jag jobbar med den mörka sidan och samarbetar med entiteter och demoner tror folk att jag offrar djur och barn. Men så är det inte, säger Oscar.

Han upplever inte demoner som varken goda eller onda. Det är fördomar om det ockulta som uppstått på grund av religioner, populärkultur och amerikansk film, menar Oscar.

Istället använder han entiteter för att få hjälp med svar på sittningar och utredningar. Oscar tar hjälp av demoner medan Martin har en gammal hövding som har följt med honom och gett honom guidning. 

Oscar är homosexuell och berättar han ser att det blir allt vanligare bland HBTQ+-personer att söka sig till det mer spirituella. Han tror att det beror på att det finns religoner som inte tillåter homosexualitet och därför söker sig de personerna vidare till något annat större och därför ofta hamnar i det spirituella. Han berättar också att i många fall är spiritualitet väldigt queer och könlöst.
– Jag håller på med en del magi och det finns mycket föreställningar kring att det kan vara väldigt kvinnligt eller manligt. Men i min andlighet är jag könslös. I mina möten med andevärlden ser de inte på mig som man, jag blir helt könslös, säger Oscar.

Om det är jobbigt att “komma ut ur garderoben” som medial svarar Oscar nej på det. Han har sitt ”mugglar”-jobb, som han kallar det, inom bemanning och upplever en stor nyfikenhet och acceptans kring att han jagar spöken på helgerna och poddar om det mediala. 

Båda håller med om att acceptansen ökar kring det spirituella. Martin själv var en skeptiker till en början.
– Om någon hade sagt till mig för tio år sedan att jag skulle hålla på med det här och spöken hade jag aldrig trott dem, säger Martin

Martins resa tog fart när han hamnade i en djup depression med mycket mörka tankar på livet. Med ljus och lykta sökte han hopp. En natt när tankarna var mycket mörka fick han ett besök från en oväntad person. Om det var en dröm eller på riktigt visste han inte, men han var dedikerad till att lista ut vad denna händelse betydde. Han begav sig till tre medium trots att han tidigare aldrig hade trott på sånt och alla tre gav samma svar.
– Jag hade fått besök av min farmor och min hund med ett budskap. Budskapet från min farmor, som dog i mitten av 90-talet, var att ”Det är inte dags än. Du ska bli pappa och jag tar hand om henne ( vår hund Faith) ”, säger Martin och efter det tog han själv tag i sin spiritualitet som hjälpte honom från psykisk ohälsa. Ett ämne de ofta lyfter i podden. 

25 augusti släpptes det första poddavsnittet av Andarnas Talare,  och podden har snabbt funnit sin publik.
Idag ligger podden på topp 20 listan på Spotify under kategorin Andligt och religion.