Det hela började med ett inlägg på Facebook. Charlie Watz sökte vandringsvänner och Åsa Levander från Katrineholm svarade genast att hon ville hänga på.
– Jag ville verkligen hänga i skog och mark. Vi hade 23 gemensamma vänner och kontaktade varandra privat. Där och då föddes idén om att ordna något för kvinnor som gillar kvinnor och att hänga i skogen. Det fanns redan queera vandringsgrupper, men inget för flator, säger Åsa.

Det dröjde inte länge innan de samlade sina nära och kära vänner och bekanta, begav sig ut och vandrade.
– Vi hade tre saker som vi gillade – vandring, skogen och flator (skrattar).

Vad gör Hiking Dykes Sweden?
– Vi anordnar dagsvandringar, övernattningar, familjesammankomster, BMX-turer, mindfulness, Prideparader, paddling och mycket mer.

En typisk vandring kan vara alltifrån fem timmar till mer än ett dygn. Gruppen möts upp och presenterar sig – vem man är, var man bor och om det är första gången man deltar.
– Därefter ger vi oss ut på tur. Ledaren för dagen, som är den som ordnat eventet, guidar gruppen genom naturen. Lunchen äts tillsammans, ofta med en eld för varm mat och härliga samtal, säger Åsa och fortsätter:
– Vi har även ett koncept som heter incheckning där man får berätta om hur det är just nu i livet, högt och lågt. Allt som sägs på vandringen stannar på vandringen. Det ska vara ett saferoom.

Många samtal under vandringarna handlar om att lära sig mer om utrustningar, prova hängmattor, få tips om olika kök och mycket annat.
– Det finns så mycket kunskap inom gruppen och alla ska så klart få ta del av den.

Att Åsa och gruppen har roligt på sina vandringar går inte att ta miste på.
– Det roligaste för mig personligen är alla möten och samtal man har under vandringen, eller om det är övernattning så blir det lätt småprat inpå småtimmarna. Man får se så otroligt mycket av Sverige som man annars hade missat. Kungens sal på Gotland till exempel.

Det bästa vandringsminnet?
– När vi hade vår första övernattning och missade att det var Vandrarnas Dag. Skogen fylldes av unga scouter som också övernattade. Omg! Eller när vi hade mindfulness-vandring och hamnade i samma område som en orienteringstävling. Inte så mycket mindfulness bland orienterare och utropare (skrattar).

Vad har ni för planer i framtiden?
– Sommaren är fylld av spännande event. Från dagsvandringar i Stockholm till familjeläger i Skåne, vandring på Öland, resa till Gotska Sandön, vandring med övernattning på Höga kusten, och till och med en bilresa upp till Trollsjön vid riksgränsen. Och givetvis deltar vi i flera av Sveriges Prideparader, bland annat i Växjö, Göteborg, Stockholm, Västerås och Åre Outdoor.

Föreningen vill även starta studiecirklar, både fysiska och online, så att hela Sverige kan vara med.
– Temavandringar är också på gång, med fokus på bland annat fågelskådning, biodling, kvinnor i fokus och fotoutmaningar.

Vilka får hänka på och vandra med er?
– Kvinnor som gillar kvinnor. Lesbisk ska vara normen fastän du är bi/pan+. Lever man heteronormativt men är bi/pan+ så finns det andra grupper att vandra med i.

Berätta! Varför är det så kul att vandra med flator?
– Det är en ynnest att få hänga med kvinnor i skogen och jag är så imponerad över vilka kunskaper vi besitter. Att få skratta och gråta, få nya bekanta och fina vänner är en otrolig bonus. Vi vill verkligen bygga broar och få med så många kvinnor som vill vara med.

Beskriv Hiking Dykes i tre ord.
– Gemenskap, glädje och natur.