Edward Thomas Ryan, överste i amerikanska armén, från Albany, New York, dog den 1 juni i cancer. Han blev 85 år. Innan hans bortgång valde han att dela en hemlighet som han suttit på hela sitt liv.

Bekännelsen publicerades i hans dödsruna i Albany Times Union den 8 juni, vilket har fått stor uppmärksamhet världen över. ”Jag måste berätta en sista sak. Jag var gay hela mitt liv: genom grundskolan, genom gymnasiet, genom college, genom hela livet”, skriver Edward.

Edward avslöjar även sin stora kärlek Paul Cavagnaro som han levde tillsammans med i 25 år tills Paul gick bort 1994 till följd av en misslyckad medicinsk procedur. ”Han var mitt livs kärlek. Vi hade 25 fantastiska år tillsammans.”

Rädslan för hur omgivningen skulle reagera höll tillbaka Edward från att komma ut under sin livstid. ”Jag är ledsen att jag inte hade modet att komma ut som gay. Jag var rädd för att bli utfryst av familj, vänner och kollegor. När jag såg hur människor som jag behandlades, kunde jag bara inte göra det” förklarar han i dödsrunan.

Hans systerdotter Linda Sargent, en av de få som visste om hans hemlighet, minns honom som en ”vänlig” och ”privat person”. ”Jag känner mig ledsen för att han inte kunde njuta av sitt liv med personen han älskade och att han inte kunna vara öppen som folk är idag” säger Linda i en intervju med The New York Times och berättar om ett minne då Edward öppnade upp sig för henne. ”Vi var på väg ut till bilen efter att ha caterat ett evenemang när han berättade att han var gay och hade varit det i årtionden. Jag kramade honom och sa att jag alltid älskat honom och alltid skulle göra det. Han grät. Vi båda grät.”

Under sin karriär mottog Edward, som stred i Vietnamkriget, flera tunga utmärkelser för sin militärtjänstgöring , bland annat National Defense Service Medal och Defense of Liberty Medal för sina insatser efter attacken den 11 september 2001.

Edward avslutar dödsrunan med ”Nu när min hemlighet är känd kommer jag att vila i frid för alltid”.