Det är viktigt med en snygg bränna, men solskyddsfaktor – det kan vi vara utan. Du kanske känner igen dig. Enligt en internationell studie är det nämligen svenskar som solar mest och skyddar sig minst.

Den internationella studien, där 8000 personer svarat på frågor om sina solvanor, har utförts av EU-stödda GenoMEL och presenterades under Almedalsveckan igår.

Enligt Ingrid Synnerstad, docent i hudsjukdomar och överläkare på hudkliniken vid Linköpings Universitetssjukhus är det svårt att få svenskar att förstå riskerna med att sola.

– Budskapet är svårt att ta in, vi älskar solen, vi har långa och kalla vintrar och så fort vi har semester så vill vi svenskar ta vara på varenda solminut och vår hud tål inte det, säger Ingrid Synnerstad till Sveriges radio.

En anledning till varför svenskar solar trots risker är enligt Ingrid Synnerstad att vi ser en solbränna som tecken på friskhet.

För mycket av den UV-strålning som finns i solljuset kan hudcellernas DNA och orsaka malignt melanom – hudcancer. Sverige är det land i världen, näst efter Australien, med högst andel malignt melanom bland befolkningen.

Varje år drabbas cirka 2 800 personer i Sverige av hudcancer som nu är bland de vanligaste cancerformerna i landet.