Vi ses på Sats NK en söndag eftermiddag. Det är gruppträning i crossfit en bit bort, musiken dunkar högt i lokalen. Sandro har precis kört ett pass, så han är pumpad och klar, redo för plåtning.
Två timmar senare sitter vi på en restaurang på Drottninggatan. Jag ber honom ge mig en snabbgenomgång av sin bakgrund.
– Jag började göra kullerbyttor redan när jag var 11 år, säger han. Mina föräldrar satte mig i truppgymnastik i Huddinge gymnastikförening. Där började jag lära mig mer avancerade volter. Coola saker. Efter ett par år började jag tävla på elitnivå. Träningen blev på allvar och tog upp större delen av min vardag under många år. Jag var alltid yngst. De äldre var mina förebilder, jag ville bli lika duktig som dem. Jag höll även på med friidrott med det var genom gymnastiken som jag kom in på dans och sen teater och sång. Sen ledde det ena till det andra, utbildningar, klasser, workshops, auditions som i sin tur ledde vidare till jobb och rekommendationer i branschen.
Hur kom det sig att du blev personlig tränare?
– Jag har ju jobbat länge med träning på olika sätt och i och med mitt intresse för träning, kost, anatomi och coaching visste jag att en PT-utbildning skulle vara en perfekt komplettering med min bakgrund och yrkeserfarenhet.
Var är du utbildad?
– På The Academy. Jag fick ett stipendium och det var som att vinna på lotto. Ett hallelujamoment! (skrattar)
Vad är din styrka som personlig tränare?
– Jag skulle säga att det är mitt engagemang, kommunikationen och pedagogiken, samt min bakgrund inom träning.
Hur ser din kundkrets ut? 
– De är stora och smala, korta och långa, unga och gamla, breda och sneda (skrattar).

Om jag blir kund hos dig, vad är det första vi gör då?
– Då har vi ett konsultationssamtal och så gör vi en hälsoanalys. Du berättar för mig om dig själv, din bakgrund, eventuella hinder och vad som motiverar dig för att uppnå dina mål. Vi pratar också om hur jag kan hjälpa dig, vad jag rekommenderar och hur du själv kan påverka dina mål utifrån dina förutsättningar, livsstilsmönster och det liv du lever.  Jag ”kartlägger” helt enkelt. Efter det träffas vi igen och göra en rörelse- och funktionsanalys, ett PT-intro och sedan summerar vi och tillsammans med dig föreslår jag en plan. Gärna på längre sikt. Inget kommer hända över en natt. Jag gör inga quickfix eller delar ut magiska piller (skrattar). Jag ordinerar träning. Mirakel sker efter hårt och tålmodigt arbete. Det är inte att man tränar, det är hur man tränar som gör skillnaden.
– Det är som en bostadsrätt, du betalar och investerar i något som du får tillbaka i dig själv med en avkastning över tid som ger bättre hälsa, livskvalité och självkännedom.
Om jag säger att mitt enda mål är att få större biceps, tar du emot mig då som kund?
– Ja, om du är införstådd med att vi inte bara tränar biceps. Det kan vara en tydlig målsättning, det är viktigt med balans därför ska man inte bara träna muskler som är agonister. Kroppen är mer komplex än så.
Hur tränar du med dina kunder, i maskiner eller mer crossfitliknande pass?
– Det beror på vem kunden är och vilka behov, mål och förutsättningar som finns. Det finns alltid fördelar och nackdelar. Crossfit är en träningsform men även en livsstil. Jag inspireras av crossfit och tycker själv att det är en rolig träningsform som jag gärna använder på mina klienter. Maskiner är en bra komplettering i träningen. Det är inget man ska underskatta. Jag jobbar generellt även med fria vikter och med kroppsvikten. Jag har till exempel en klient som tränar hos mig där vi delar upp passet och där hon får lära sig att göra volter åt alla håll. Det blir hennes belöning i slutat av passet. Hon älskar det.
Får man rutor på magen av att göra situps?
– Nja, man får en starkare mage. Speciellt de raka magmusklerna – Rector abdominis. Har man som mål att få rutor på magen handlar det om att gå ner i fettprocent.
Vad tänker du om utseendefixeringen i samhället, och framför allt i gayvärlden?
– Oj, vi är alla mer eller mindre drabbade av det. Det styr på många sätt vårt samhälle mer än behövligt just för att yta och utseende alltid har varit lättillgängligt. Vi vill känna oss sedda, omtyckta och attraktiva. Det är en del av vår natur att vi vill bli bekräftade. Det är svårt att inte vara en bidragande faktor. Samhället är kommersiellt idag och vi har själva skapat en global ekonomisk industri kring utseende och skönhet.
– När det gäller gayvärlden så tar vi utseendefixeringen till ytterligare en nivå kan jag tycka och det går till överdrift, men det kan också vara kul. Det är en balansgång.
– Men jag vill också påpeka att träning inte bara är bra för utseendet, det stimulerar även många processer i kroppen och i hjärnan vilket i sig gör oss gladare, smartare och mer fokuserade. Det är väl ändå helheten som räknas.
Hur viktig är kosten när man ska träna?
– Den är grundläggande. Man kan använda ett flytande isberg som metafor. Om motion och träning är den lilla toppen av isberget ovanför vattenytan som vi ser tydligt och har lättare att ta till oss så är kosten den delen som ligger under ytan. Alltså den största och avgörande delen som vi tyvärr inte alltid är lika noga med.
Hur mycket tränar du själv?
– Det är svårt att hinna träna kontinuerligt när man jobbar med flera projekt. Men jag försöker alltid sträva efter att träna minst tre till fyra gånger i veckan. Kör det ihop sig så händer det att jag kör lite morgongymnastik hemma i vardagsrummet. Det funkar det också. All träning är bra träning.