Tobias Karlsson säger att han aldrig känt sig så sjuk. I tio dagar låg han hemma i hög feber och svimmade till och med i duschen vid två tillfällen. Allt tyder på att han drabbats covid-19, men helt säker är han inte då han inte kunnat testas för det.

Tobias, berätta, hur började symptomen?
– Jag fick feber som stegrade efter två dagar.
Gick det snabbt?
– Nej, det förvärrades ganska långsamt. Men dag tre var jag uppe på mellan 39-40 grader i feber och där höll det sig sedan i tio dagar.
Tänkte du direkt att ’fan nu har jag fått corona’?
– Nej, faktiskt inte. Alla talade om att corona satte sig på luftrören, men det hade jag aldrig problem med under hela förloppet. Och egentligen vet jag ju inte om jag haft corona. Det kan ha varit en vanlig influensa, även om tajmingen verkar osannolik.
Hur var dagarna när du var sjuk?
– Det var läskigt att vara sjuk så länge. Jag blev svag av att inte inte äta. Jag tvingade i mig lite soppa eller en halv tallrik fil om dagen. Men det räckte tydligen inte så jag svimmade två gånger i duschen.
Tobias berättar att han inte hade någon hosta och att han tillbringade dagarna i sängen och i soffan.
– Jag har länge önskat mig att bara få sitta i en soffa och se på tv. Men det önskar jag mig inte längre. Jag har sett så mycket dålig tv och alldeles för mycket om corona. Jag höll på att bli tokig.
Var du ensam hela tiden?
– Jag hade underbara vänner som kom med kassar med mat som jag i och för sig inte orkade äta. När jag ringt sjukvården och två läkare i rymddräkter kom hem frågade de mig varför jag inte hade någon hos mig. Jag sa att det inte är någon som vågar vara här med risk för att få samma elände. Och ingen av mina vänner har ju en rymddräkt (skrattar). Läkaren sa att man kan vara i lägenheten utan att bli smittad och då trotsade min underbara kusin Mia sin rädsla för corona och hjälpte mig med matlagning och städning. Hon är så fin.
Klassas hiv som en underliggande sjukdom eller stämmer det att det rent av ska stärka immunförsvaret mot corona med tanke på medicinen man äter då?
– Jag tillhör tydligen ingen riskgrupp i och med hiv, och ja, en del säger att medicinen till och med kan hjälpa, men jag vet inte. Ingen verkar ju veta riktigt.
Hur mår du idag?
– Jag mår prima. Jag är så otroligt tacksam att jag fått livet tillbaka. Det bästa med att vara sjuk är ju känslan att man orkar göra sakar igen. Saker man aldrig trodde att man skulle orka igen. Som att gymma, jobba och att umgås med folk.
Vad händer i ditt liv nu?
– Då föreläsarbranschen är obefintlig just nu har det blivit mycket sällskapsspel och umgänge med vänner i Stockholm.
Känner du att du kan härja fritt nu och slippa oroa dig?
– Nej, jag vet ju inte om det var corona, så jag är försiktig, men jag längtar efter att få åka hem och besöka mamma och pappa.