Jag ska ge dig konkreta tips och en planering för att du ska hålla dina nyårslöften samt nå dina träningsmål. Du får 10 konkreta tips för att du ska komma igång på bästa sätt och Finna Formen 2012. Tipsen är perfekta riktlinjer för att du ska komma igång och stimulera din egen hälsa med viljan att må bättre.

1. Smarta energirika matrutiner – Skippa snabbmaten!
Att äta regelbundet gör att din kropp orkar med alla dagens sysslor som arbete, fritid och träning samt att du även kommer att hålla dig friskare. Dagen ska bestå av frukost, lunch, middag samt 2-3 mellanmål. Du bör äta ca var tredje timme. Mängden mat är individuell beroende på hur aktivt liv du lever. Skippa snabbmaten och börja med fördel laga mat, se det som ett perfekt sätt att umgås med familj, vänner och bekanta.

2. Stå och gå mera
Att stå och gå mår din kropp mycket bra av. Det är perfekt vardagsmotion som gör att du successivt kommer bli starkare och piggare. Din kroppshållning kommer att bli bättre, du kommer även få minskade besvär i t.ex. rygg, nacke och axlar. Rekommendationen är att gå cirka 8-10 000 steg per dag. Tips: skaffa en stegräknare som hjälper dig att hålla koll på stegen.

3. Sluta röka
Ja, ALLA vet att rökning är helt galet dumt och idiotiskt! Rökning kan leda till mängder av olika besvär i din kropp samt att du blir tröttare och orkar mycket mindre. Dessutom luktar du illa.

4. Drick endast alkohol en dag i veckan
Alkohol är för många ett sätt att umgås, men självklart kan du ha lika roligt utan alkohol. Att dricka alkohol med måtta är att rekommendera. Tipset är att minska din konsumtion till endast en dag per vecka och då hålla sig till 1-2 glas. Alkohol gör att du sover sämre, ditt immunförsvar försämras, dina muskler blir trötta och du tappar muskelstyrka samt att du lättare lägger på dig mer kroppsfett.

5. Ät två frukter om dagen
Frukt och bär innehåller massor av supernyttiga vitaminer och fibrer som våra kropp mår väldigt bra av. Forskning visar att frukt och bär fungerar som medicin som t.ex. antiflammatoriska egenskaper samt att de innehåller en hel mängd olika powerfulla antioxidanter.

6. Mer regnbågsgrönsaker
Ät allt som växer! Äter du rikligt med grönsaker slipper du att springa och köpa vitamintillskott och antioxidanter. Din kropp kommer att må bra och du kommer att orka mycket mer. Ät med fördel mycket hårda grönsaker som broccoli, morötter, kol, paprika, rädisor osv. Tipset är att äta regnbågsgrönsaker, grönsaker med olika färger för att din kropp ska få rikligt med energi.

7. Drick vatten
Vatten är livets källa. Friskt och rent vatten är bra och livsviktigt för din kropp och din hälsa. Vi kan klara oss utan mat i flera dagar, men utan vatten klarar vi oss endast ett par dygn. Visste du
att en vuxen människa består till ca 65 % av vatten. Tipset är att dricka cirka 2-4 liter per dag beroende på hur mycket du konditionstränar och svettas.

8. Bra sömnrutiner
Sömnen är mycket viktig för att vi ska må bra samt orka mer. Det är under sömn och vila som våra kroppar byggs upp, din kropp får även smälta intryck och ladda om inför kommande dagar och aktiviteter. Behovet av sömn varierar från individ till individ, men rekommendationen är cirka 6–9 timmar per dygn. Snittet för vuxna är cirka 7 timmar per natt.

9. Godis på lördagar
Visste du att lördagsgodiset blev ett begrepp under 1950-talet, det var ett utmärkt sätt att begränsa barnens godisätande till just lördagar. Undersökningar har visat att det fungerar lika bra för vuxna för att undvika att äta för mycket godis, chips, läsk och andra sötsaker. Det är bättre att ha en festdag per vecka. För mycket socker fungerar som ett gift för kroppen samt att vi får dåliga tänder.

10. Dagsljus och frisk luft
Se till att få rikligt med dagsljus och frisk luft. Du kommer automatiskt att bli mycket piggare, gladare och lugnare. Frisk luft syresätter hela din kropp så att den blir lugn och harmonisk, på så sätt kommer du att återhämta dig bättre efter dagens inomhusaktiviteter. Vädra lungorna ordenligt genom att andas djupt och långsamt. Se till att du dagligen tar 10 stycken djupa andetag genom näsan och andas ut långsamt genom munnen.