Massagen har en lång historia, framförallt bland orientens olika folkslag, och på arabiska betyder massage ˝trycka och knåda”. I Kina infördes ”Massoterapi” av Hua T’o (år 122-225). Denne kloke man lär ha botat kejsarens huvudvärk och hjärtbesvär med massoterapi. Även hos de gamla grekerna utövades massage som en avkoppling och behandling

Massage är en naturlig instinkt hos oss människor, när vi till exempel har ont eller känner oss stela i kroppens muskler börjar vi ofta klämma och gnida på de områden för att vi upplever att det känns mycket bättre. Eller när någon i vår närhet är ledsen eller har gjort sig illa så reagerar vi med att visa vår förståelse genom exempelvis en omfamning.

Det som sker vid en massagebehandling är att ett meddelande skickas till hjärnan, som i sin tur sänder ett svar till kroppen, svaret kan vara antingen fysiskt eller mentalt stimulerande, lugnande eller njutbart.
Det man tror sig veta idag är att massage kan bota eller lindra flera lokala skador och besvär samt att du får ett starkare immunförsvar. Massage hjälper på skadad muskelvävnad och den mjukar upp spända muskler, samt lindrae träningsvärk i ansträngda muskler.

Vid tillfälliga muskelbesvär på jobbet eller i skolan kan du utföra skön kompismassage i cirka tio minuter. För att båda ska få ut så mycket som möjligt är det viktigt att båda är avslappnade och fokuserade på sin uppgift. För mer effekt krävs såklart en utbildad terapeut.

Studier och forskning visar att beröring påverkar oss människor positivt på många olika sätt. Beröring ökar frisättningen av ett lugnhormon som hjälper oss att slappna av. Professor Kerstin Uvnäs-Moberg, Karolinska institutet och Doktor Maria Hernandes-Reif, Touch Research Institute, Florida, USA har påvisat att beröring i vård och omsorg bl.a leder till:
– Lugn och ro
– Smärtlindring
– Ökat immunförsvar
– Minskad aggressivitet

Massage kan utföras på en mängd olika sätt, vanligen används händer och underarmar men även fötter inom vissa massageformer. På senare tid används även olika massageapparater. Nya tekniker utvecklas ständigt inom olika kulturer och nationer för att sedan spridas över världen med en rasande fart.

Några massage former:
Klassisk massage – Traditionell svenska massage
Sportmassage – Traditionell djupare massage, även stretch förekommer
Aromamassage – Avslappnande massage
Thaimassage – Massage i thailändsk stil som involverar mycket stretching, tryck och knådning och djup massage
Shiatsumassage – Japansk massage som betyder ”fingertryck”. Massören använder handflatan, tummen och fingrarna för att lösa upp spänningar.